Skoči do osrednje vsebine

Razstava »29 mesecev bojev ob Soči« Kobariškega muzeja v In Flanders Fields Museum v Belgiji

Dne 13. 12. 2021 je v iprskem muzeju prve svetovne vojne In Flanders Field Museum, pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji in v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske Unije ter 30. obletnice neodvisnosti, potekal skupni dogodek Kobariškega muzeja in muzeja In Flanders Field.

V muzeju In Flanders Fileds Museum v Iepru, ki je bil razglašen za mesto miru, so otvorili razstavo Kobariškega muzeja »29 mesecev bojev ob Soči«, ki bo v Belgiji na ogled do 9. 1. 2022. Razstava predstavlja kronološki pregled vzrokov, dogodkov, bitk in posledic prve svetovne vojne na slovenskih tleh.

Na slovesnem dogodku so spregovorili županja Iepra Emmily Talpe, veleposlanik Republike Slovenije v Kraljevini Belgiji dr. Rado Genorio, vojaški ataše v Kraljevini Belgiji polkovnik Aleš Marič in direktor Kobariškega muzeja mag. Martin Šolar. Program je povezoval direktor belgijskega muzeja Stephen Lodewyck, za glasbeni del programa pa je poskrbel Jim Boyes, katerega dedek se je boril tako na Zahodni kot Soški fronti.

Slovenija je v stalno zbirko muzeja v Iepre podarila stol, ki simbolizira padle slovenske vojake na zahodni fronti. Muzej sicer hrani preko 100 takšnih stolov iz različnih držav, med drugim iz Indije, Nove Zelandije in Turčije. Slovenski stol je avtentičen in restavriran stol, ki so ga dejansko uporabljali italijanski alpini v zaledju soške frontne linije.

Dogodek se je zaključil s podpisom Sporazuma o sodelovanju med Flandrijskim muzejem prve svetovne vojne, Kobariškim muzejem in Ustanovo Fundacija Poti miru s ciljem nadaljnjih prizadevanj za vzpostavitev Evropske poti miru.

Med dogodkom pa so se gostje sprehodili še do bližnje evropske klopi miru ob vratih Menin, ki ga je ob 100. obletnice prve svetovne vojne mestu podaril Svet Evropske Unije.