Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Imamo enega najhitreje rastočih gospodarstev v Evropi in najvišjo zaposlenost v zgodovini samostojne Slovenije

Predsednik vlade Janez Janša je danes prek videonagovora spregovoril na konferenci z naslovom V tranzicijo z ambicijo. Organizatorji konference so Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za zunanje zadeve, Javna agencija SPIRIT Slovenija in Gospodarska zbornica Slovenije.

Z današnjim dogodkom so združili 4. nacionalno konferenco o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva in 3. konferenco Industrija prihodnosti, na njem pa so naslovili nekatere od številnih izzivov, ki pretresajo strukture in vsebine nacionalnih gospodarstev ter korenito spreminjajo mednarodne gospodarske tokove. Medtem, ko se slovensko gospodarstvo na novo realnost odziva s sledenjem trendom, njegov prebojni inovativni del pa z njihovim oblikovanjem, tudi slovenski podporni »ekosistem« oblikuje program internacionalizacije in industrijskega razvoja, ki naj povzame in posvoji usmeritve EU za učinkovito podporo gospodarstvu. Realnost podjetij, ki morajo v tem »novem svetu« zadovoljiti potrebe svojih kupcev ter osvojiti nove, pa je prav v soočanju z nujnostmi in izzivi digitalizacije, uredb za zaščito okolja in zdravja, pretočnostjo transportnih poti, razpoložljivostjo surovin in sestavnih delov, nelojalno konkurenco.

"Naslov konference V Tranzicijo z Ambicijo pove več kot tisoč besed. Podjetnost in uspešnost posameznika, podjetja in nenazadnje naroda zaznamuje ambicija biti vedno boljši. Ta lastnost je še posebej pomembna v kriznih časih, kar pandemija brez dvoma je," je uvodoma dejal predsednik vlade. Poudaril je, da letošnje leto ni bilo lahko leto za nikogar. "A vendar upam, da je kriza, ki jo je povzročil virus, bila hkrati priložnost, da spremenimo naše vzorce razmišljanja. Da je epidemija iz nas priklicala novo zaupanje v lastne sposobnosti in moči in da smo krizo, kakorkoli včasih to čudno zveni, sprejeli kot izziv," je dejal premier.

"Gospodarski kazalci v Sloveniji dokazujejo, da je vlada s sprejemom protikoronskih zakonodajnih paketov uspešno in učinkovito omilila negativni vpliv epidemije na gospodarstvo. Preko protikoronskih ukrepov smo samostojnim podjetnikom in podjetjem namenili okrog 2,15 milijarde evrov pomoči. Pri tej pomoči ni upoštevana pomoč iz naslova turističnih bonov. Njihova skupna vrednost v lanskem letu znaša okoli 357 milijonov evrov, v letošnjem letu pa okoli skoraj 200 milijonov evrov," je izpostavil predsednik vlade. Dodal je, da ne glede na to, da je večina dela vlade v letošnjem letu zaradi epidemije še vedno bila povezana z ukrepi za zaščito zdravja ljudi, smo sprejeli zakon o debirokratizaciji, ki pomeni prvi korak v ukinjanju številnih ovir tako za podjetja kot državljane. "Predlog zakona je že v parlamentarni obravnavi, drugi paket ukrepov pa tudi v pripravi. V obravnavi v Državnem zboru je tudi predlog davčnih sprememb. Z njimi bomo ljudem zagotovili višje plače, ne da bi se hkrati povečali stroški za podjetja. Vlada sprejema tudi ukrepe, ki naslavljajo strukturne težave gospodarstva, kot je pomanjkanje visoko izobražene tehnične delovne sile in pa ukrepe, ki blažijo negativne posledice epidemije, kot je, na primer, visoka rast cen energentov in surovin na svetovnem trgu. Ti ukrepi niso samo za jutri, temveč tudi za obdobje čez pet oziroma deset let in za prihodnje generacije," je dejal predsednik vlade.

"Poleg pregovorne slovenske delavnosti je našteto gotovo razlog, da se lahko danes pohvalimo z enim najhitreje rastočih gospodarstev v Evropi in z najvišjo zaposlenostjo v zgodovini samostojne Slovenije. Gospodarske napovedi so obetavne tudi za v prihodnje," je izpostavil predsednik vlade. Dejal je, da je naš cilj jasen in da poznamo pot do njega. "Prihodnost Slovenije je zelena in digitalna, ali bolje rečeno – še bolj zelena in še bolj digitalna. Razvijali jo bomo celostno in homogeno in pametno. Uporabili bomo vse prednosti, ki jih prinašajo nove tehnologije ter izkoristili vse talente in znanja, ki jih kot narod imamo. Pri tem ne bomo eksperimentirali v različne neznane smeri, ki lahko prinesejo več škode kot koristi. Razmišljanju izven znanih okvirov bomo na široko odprli vrata," je dejal predsednik vlade. Po njegovih besedah bo ustvarjalno okolje gotovo imelo za posledico, da bodo mladi priložnosti za delo našli doma, ne pa odhajali na tuje. "To pa je gotovo najbolj učinkovit ukrep družinske politike in konkreten korak k temu, da obrnemo negativen demografski trend," je poudaril predsednik vlade.

"Želim vam uspešno konferenco, ki bo ponudila nove razvojne, zelene, ustvarjalne in pametne gospodarske rešitve. Ob bližajočem koncu leta vam in vašim domačim želim mirne in blagoslovljene božične praznike, ponosno praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti, v novem letu 2022 pa predvsem zdravja in podjetniškega poguma. Ali kot je dejal John Sculley: "Prihodnost pripada tistim, ki vidijo možnosti, še preden te postanejo očitne," je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik vlade za govornico, v ozadju zastave Slovenije in EU
1 / 2