Skoči do osrednje vsebine

Naročanje otrok na cepljenje

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v posodobljenih priporočilih za cepljenje proti COVID-191, na podlagi mnenja Posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ, vključil tudi priporočilo za cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let.

V teh priporočilih je navedeno, da se cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let, opravi s cepivom Comirnaty 10 in da se lahko izvaja v cepilnih centrih na enak način kot cepljenje mladostnikov in odraslih. Cepivo Comirnaty 10, ki se uporablja za cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let, se razlikuje od cepiva Comirnaty 30, ki je namenjeno za cepljenje oseb, starih 12 let in več. Spremenjena je sestava cepiva, predvsem vsebnost učinkovine, za lažjo prepoznavo pa je spremenjena tudi barva zaporke na viali, ki je pri tem cepivu oranžne barve.

Republika Slovenija je 13. 12. 2021 prejela prvo pošiljko cepiva Comirnaty 10 mikrogramov/odmerek koncentrat za disperzijo za injiciranjem, RNK cepivo proti COVID-19 (s spremenjenimi nukleozidi), ki je namenjeno cepljenju otrok, starih od 5 do 11 let. Zdravilo je pridobilo pozitivno mnenje Evropske agencije za zdravila in posledično, dne 26. 11. 2021, tudi dovoljenje za promet v Evropski uniji.

Otroke lahko na cepljenje naročijo njihovi starši ali njihov skrbnik oziroma skrbnica, in sicer na tri načine: (I) pri izbranih pediatrih, (II) v cepilnih centrih in (III) preko portala zVem.