Skoči do osrednje vsebine

Ministrsko zasedanje za pravosodje in notranje zadeve EU – ZDA

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in minister za pravosodje Marjan Dikaučič se bosta kot predsedujoča Svetu EU za pravosodje in notranje zadeve udeležila ministrskega zasedanja za pravosodje in notranje zadeve EU – ZDA, ki bo potekalo 16. decembra 2021 v Washingtonu.

Zasedanja se bodo udeležili tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, ter delegacija Generalnega sekretariata Sveta EU. Gre za redno srečanje na ravni EU in ZDA, ki poteka v času vsakega predsedovanja države članice. Razpravljali bodo o temah skupnega interesa EU in ZDA s področja pravosodja in notranjih zadev.

Na dnevnem redu zasedanja na področju notranjih zadev bo razprava o migracijah in azilu, vključno z bojem proti tihotapljenju migrantov in instrumentalizacijo migrantov ter poročanje o prvem srečanju ponovno aktivirane migracijske platforme EU ZDA. Sledila bo razprava o vizumski vzajemnosti ter ponovni sprostitvi mednarodnih potovanj in uporabi digitalnega COVID potrdila EU. Govorili bodo tudi o sodelovanju in prednostnih nalogah v boju proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu. Predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve minister Aleš Hojs ob tem poudarja: "Namen srečanja s čezatlantskimi partnerji je krepitev sodelovanja in odpornosti naših družb, kar bo nedvomno prispevalo k večji stopnji varnosti v EU in svetu. K tesnejšemu sodelovanju se bomo zavezali tudi v skupni izjavi."

Dnevni red zasedanja na področju pravosodja se bo osredotočil na boj proti kibernetski kriminaliteti, izzive in priložnosti digitalizacije, prispevek pravosodja k trajnostnim ciljem ter dostop do pravosodja in vladavino prava.