Skoči do osrednje vsebine

Generalni direktorji EU o pobudah Ekipa Evropa

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič se je preko avdio-video konference udeležil zasedanja generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje o pobudah Ekipa Evropa.
Igor Jukič sedi za mizo, gleda v računalnik

V. d. generalnega direktorja za multilateralo in razvojno sodelovanje Igor Jukič se je preko avdio-video konference udeležil zasedanja generalnih direktorjev EU za razvojno sodelovanje o pobudah Ekipa Evropa | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Na zasedanju generalnih direktorjev je Evropska komisija predstavila stanje programiranja sredstev v okviru novega instrumenta zunanjega delovana Globalna Evropa (NDICI) ter četrti paket pobud Ekipa Evropa.

Osrednja tema zasedanja je bila vezana na priprave na vrh Evropska unija - Afriška unija. V razpravi so se osredotočili na prispevek, ki ga lahko dajo pobude Ekipa Evropa pri izvajanju treh paketov namenjenih za krepitev partnerstva z Afriko – naložbeni paket Afrika-Evropa ter paketa vezana na področje zdravja in izobraževanja. V. d. generalnega direktorja Jukič je poudaril pomen pomoči afriškim partnerjem za trajnostno in zeleno okrevanje. Pri tem bodo imele pomembno vlogo pobude Ekipa Evropa.

Generalni direktorji so obravnavali še paket mobilnosti, ki bo prav tako predstavljal pomemben del dosežkov vrha Evropska unija - Afriška unija. V razpravi so se dotaknili pobud Ekipa Evropa, ki so namenjene migracijam, vključno s pobudo o situaciji razselitve v Afganistanu.