Skoči do osrednje vsebine

Čestitka ministrice Združenju SIM, Slovenskemu deželnemu gospodarskemu združenju in Sašu Verbiču ob prejemu odlikovanj

Danes je na posebni slovesnosti predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil odlikovanja Združenju Slovenska izseljenska matica (Združenje SIM), Slovenskemu deželnemu gospodarskemu združenju iz Italije (SDGZ) in našemu rojaku iz Srbije, predsedniku društva SAVA v Beogradu, Sašu Verbiču. Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.
Udeleženci stojijo na stopnicah.

Ministrica in predsednik s prejemniki priznanj in drugimi udeleženci dogodka. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 4

Združenje SIM je za neprecenljiv prispevek k ohranjanju slovenske identitete in kulture pri Slovencih v tujini prejelo red za zasluge. V imenu organizacije ga je sprejel predsednik dr. Boris Jesih.  Za pomembno in vodilno vlogo na področju čezmejnega gospodarskega povezovanja v Furlaniji - Julijski krajini ter za 75 let dragocenega ohranjanja slovenstva v Italiji je SDGZ prejelo medaljo za zasluge, ki jo je sprejel predsednik Robert Frandolič. Prav tako je medaljo za zasluge predsednik republike na današnjem dogodku vročil tudi Sašu Verbiču, in sicer za dolgoletno uspešno delo za ohranjanje in uveljavljanje slovenske skupnosti v Srbiji.

Ministrica dr. Jaklitsch je vsem nagrajencem čestitala ob prejemu odlikovanja, se jima tudi sama zahvalila za njihovo prizadevnost in dolgoletno delo ter jih spodbudila, da naj to visoko priznanje pomeni še dodaten zagon za delo v dobro slovenskih skupnosti v zamejstvu in po svetu še naprej.

 

Nekaj več o nagrajencih:

 

Združenje Slovenska izseljenska matica

Združenje SIM, slovenska nevladna organizacija za Slovence po svetu, je bila ustanovljena 9. 1. 1951 v Ljubljani. Namen društva je pospeševati stike med domovino in Slovenci po svetu ter njihovimi potomci na narodnostnem, kulturnem, socialnem in gospodarskem področju. V ta namen posreduje leposlovne, znanstvene in druge knjige, časnike, časopise, filme in drugo kulturno, umetniško in znanstveno gradivo, organizira srečanja izseljencev v domovini, gostovanja Slovencev iz domovine v tujini in obratno, pomaga izseljencem pri ohranjanju in učenju slovenskega jezika in kulturnega izročila, organizira razstave, ekskurzije.

 

Slovensko deželno gospodarsko združenje

Slovensko deželno gospodarsko združenje (SDGZ) je stanovska organizacija podjetnikov slovenskega rodu v Furlaniji - Julijski krajini. Združenje, ki letos praznuje 75. obletnico neprekinjenega delovanja, je organizirano po sekcijah in pokriva področja obrti, trgovine na drobno, gostinstva in turizma, mednarodne trgovine in storitev ter samostojne poklice. Delovanje SDGZ je bilo sprva omejeno le na tržaško pokrajino, danes pa ima sedeže v Trstu, Čedadu in Gorici ter dve podružnici v obrtnih conah na Tržaškem. Organizacija danes nudi strokovno podporo pri delovanju na slovenskem in italijanskem trgu okoli tisoč podjetjem. Ves čas delovanja si je združenje prizadevalo za napredek manjšine in širše skupnosti, tako spodbuja tudi povezovanje med šolami in podjetji s poletno delovno prakso za dijake srednjih šol s slovenskim učnim jezikom ter je zaščitnik kulturno-etničnih značilnosti na zamejskem območju.

Saša Verbič

Saša Verbič je najvidnejši predstavnik slovenske skupnosti v Srbiji. Kot dolgoletni predsednik društva SAVA v Beogradu je gibalo najštevilčnejšega slovenskega društva v Republiki Srbiji, ki letos praznuje 20. obletnico delovanja. V Nacionalnem svetu slovenske narodne manjšine v Srbiji si aktivno prizadeva za ohranjanje slovenske skupnosti, kot osrednja osebnost slovenske skupnosti pa ves čas skrbi za utrjevanje in krepitev ugleda Slovenije in Slovencev v srbski družbi. S svojimi dolgoletnimi izkušnjami je vedno pripravljen pomagati tudi različnim drugim slovenskim društvom in organizacijam.