Skoči do osrednje vsebine

Širitev digitalnega vozlišča D4D Hub v Latinsko Ameriko in Karibe

Državni sekretar dr. Raščan je v vlogi ministra za razvoj nagovoril udeležence virtualnega slovesnega dogodka ob zagonu digitalnega vozlišča za razvoj (Digital for Development - D4D Hub) z Latinsko Ameriko in Karibi. Gre za več deležniški mehanizem pobude "Team Europe", s ciljem okrepitve dialoga in partnerstva na področju digitalizacije za spodbujanje na človeka osredotočene digitalne preobrazbe.
Državni sekretar dr. Raščan med avdio-video konferenco pred zaslonom

Državni sekretar dr. Raščan med avdio-video konferenco | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Raščan je v uvodnem nagovoru poudaril pomen povezanosti notranjega in zunanjega vidika digitalizacije ter potrebo po deležniškem pristopu k digitalnemu razvoju. "Potrebno je izboljšati digitalno sodelovanje in partnerstva z deležniki iz držav in regij zunaj EU, saj digitalni razvoj ni omejen z državnimi mejami," je dejal državni sekretar. Zagon digitalnega vozlišča D4D Hub ima izjemen potencial na področjih umetne inteligence, kibernetske varnosti in povezljivosti.

Ob državnem sekretarju dr. Raščanu sta med uvodničarji nastopili še evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen in izvršna sekretarka Ekonomske komisije Organizacije združenih narodov (OZN) za Latinsko Ameriko (ECLAC) Alicia Bárcena.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je na okrogli mizi o izkušnjah in pogledih na prispevek in pomen digitalnega vozlišča za razvoj z Latinsko Ameriko in Karibi predstavil slovensko digitalno agendo, izkušnje in načrte. Na okrogli mizi so sodelovali tudi visoki predstavniki držav obeh regij, Estonije, Finske, Francije, Španije, Čila, Paname ter Brazilije in Kostarike. Slednji sta zastopala Sarquis José Buainain Sarquis, sekretar pristojen za zunanjo trgovino in gospodarske zadeve na Ministrstvu za zunanje zadeve Brazilije in Christian Guillermet-Fernandez, namestnik ministra za multilateralne zadeve Kostarike. Svoje delovanje je na dogodku predstavil tudi Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem Unesca (IRCAI), ki ima sedež v Ljubljani.

Z zaključno besedo dogodka ob zagonu digitalnega vozlišča za razvoj je generalni direktor Direktorata za komunikacijske povezave in tehnologijo spomnil na globalno povezljivost.

Dogodek sta soorganizirala slovensko predsedstvo Svetu EU in Generalni direktorat za mednarodna partnerstva Evropske komisije.