Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na 2. letni virtualni konferenci: Od manjšine do večine

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je zbrane z uvodnim nagovorom pozdravila na 2. letni virtualni konferenci, ki jo pripravlja Slovenska poslovna globalna povezava (SLO Global). Tokratna konferenca, organizirana pod naslovom »Od manjšine do večine«, je bila namenjena predstavitvi slovenskih poslovnežev in podjetij iz zamejstva ter navezavi stikov in poslovnem povezovanju med gospodarstveniki v matici, v zamejstvu in po svetu.
Ministrica sedi za mizo, na desni strani slovenska in evropska zastva. Pred njo računalnik, v ozadju napis Urad,

dr. Helena Jaklitsch | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

V svojem nagovoru je ministrica izpostavila, velik napredek v smeri aktivnejšega povezovanja uspešnih slovenskih poslovnežev doma in po svetu. »Če smo pred dvema letoma še razmišljali o treh ločenih Slovenijah, tudi na področju gospodarstva, ki se le slučajno mimobežno srečujejo, je čas pandemije, tudi ob močni in krepki podpori Slovenske poslovne globalne povezave, pokazal, da se v tej povezanosti skriva neizmerno silna moč.« je povedala ministrica in izrazila veselje, da je na tokratni konferenci poseben poudarek namenjen prav slovenskim gospodarstvenikom in gospodarskim združenjem v zamejstvu. Ta namreč dobro poznajo gospodarski prostor v državi, kjer delujejo in ob enem tudi priložnosti in pasti, ki jih ponuja slovenska stvarnost. Njihova prednost je prav gotovo tudi znanje jezika ter večja odprtost in fleksibilnost v delovanju. Odlikujejo pa jih tudi bogate izkušnje pri že dolgoletnem povezovanju, ki so lahko koristne tudi drugim.

Na dogodku, ki je bil v prvi vrsti namenjen mreženju, so se v osrednjem delu predstavile zamejske gospodarske organizacije, ki združujejo tamkajšnja slovenska podjetja, Slovenska gospodarska zveza iz Avstrije, Slovensko deželno gospodarsko združenje iz Italije, SLO CRO Poslovni klub iz Hrvaške in Zveza Slovencev na Madžarskem. V okviru predstavitve lokalne gospodarske realnosti v posameznih sosednjih državah, so svoje poslovne poti ponazorili slovenski poslovneži iz Avstrije: Mohorjeva družba, najstarejša samostojna gospodarska in vzgojno ustanova med Slovenci na Koroškem, ROTO Group, mednarodno podjetje za proizvodnjo izdelkov iz plastičnih mas, BABEG, kontaktna točka na Koroškem za vsa tuja podjetja in podjetja iz drugih avstrijskih zveznih dežel, ki se zanimajo za naseljevanje na nove lokacije na avstrijskem Koroškem in ZADRUGA GmBH, ki se ukvarjajo s trgovinsko dejavnostjo. Iz Italije so se predstavili Zadružna Kraška Banka Trst-Gorica, Infordata S. r. l., ki delujejo na področju informacijske tehnologije in avtomatizacije v podjetjih, Tomsic S. r. l., podjetje, ki deluje v tekstilnem sektorju. Orisano je bilo tudi delovanje dveh podjetjih, ki se ukvarjata s kavo, in sicer Associazione Caffe Trieste and Primoaroma S. r. l., Coffe Tree S. r. l. Kot zadnje zamejsko podjetje se je predstavilo, podjetje Emerik- Fa Kft, ki se ukvarjajo z  predelavo lesa in je bilo leta 2019 eno najuspešnejših podjetij na Madžarskem.

Zbrane udeležence, ki jih je bilo prek 100 in so prihajali iz 26 držav na štirih kontinentih, je nagovoril tudi v.d. direktor iz Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve dr. Slobodan Šešum, pozdravil pa je tudi direktor SPIRIT Slovenija Tomaž Kostanjevec. Tokratno konferenco so organizatorji izbrali tudi za pravi trenutek, da širši javnosti, predstavijo novo platformo SLO Global, s katero želijo na enem mestu povezati slovenske poslovneže in bo delovala kot vir poslovnih priložnosti, informacij in kontaktov. Predstavniki Slobraz so predstavili enega izmed svojih zanimivih projektov »Slovenski poslovni zemljevid«, na katerem je zaenkrat moč poiskati ponudnike slovenskih izdelkov in storitev v Braziliji, v prihodnje pa bi ga radi razširili tudi na druge države in celine. Udeleženci so se seznanili tudi z načrtovanim novim skupnim projektom Slovenske Gospodarske Zveze, Slovenskega Deželnega Gospodarskega Združenja, Slobraz in SLO Global »Pripravništvo v gospodarstvu«, ki je zasnovan kot širša strategija, kako vključiti mlade iz Slovenije, zamejstva in diaspore, v obliki prakse v slovenskem podjetju v drugi državi ali celo na drugi strani oceana.

O svojem delu so spregovorili tudi predstavniki Slovensko-avstralske gospodarske zbornice, Gospodarske zbornice Slovenija-Brazilija (Slobraz) in Kanadsko-slovenske gospodarske zbornice. Pomen povezovanja je izpostavil tudi Jurček Žmauc, nekdanji predsednik Slovensko ameriškega gospodarskega združenja (SABA) in direktor slovenskega paviljona na EXPO 2020, ki pravkar poteka v Dubaju.