Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. december 2021.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 9.49 je na območju industrijskega podjetja Cesta na Brdo v Ljubljani, voznik tovornega vozila padel iz vozila in se telesno poškodoval. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so poškodovanega oskrbeli in ga prepeljali v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 16.39 se je poškodoval delavec v pri padcu po stopnicah v trgovskem centru na Slovenski cesti v Mengšu. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 16.17 se je v naselju Jevnica, občina Litija pričela iskalna akcija za pogrešano moško osebo. Moški je bos odšel od doma. Poleg policije so v iskanju sodelovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Litija, Kresnice, Hotič, Sava in Jevnica ter vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije in Zveze reševalnih psov. Pogrešanega so okoli 19. uri našli nepoškodovanega.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 17.33 se je na Šmarski cesti, na območju Srgašev, občina Koper, tovorno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili voznika iz vozila ter nudili pomoč reševalcem NMP. Poškodovanca so reševalci oskrbeli in z reševalnim vozilom odpeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.45 so na avtocesti A2 med priključkoma Kronovo in Dobruška vas, občina Škocjan, trčila tri osebna vozila. V nesreči je bila ena oseba poškodovana. Oskrbeli so jo reševalci Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto in jo prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, nudili pomoč reševalcem, posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč avto vleki. Delavci Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS)-a so zavarovali mesto nesreče s prometno signalizacijo.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 8.19 se je v poslovnem objektu na Trati, občina Gorenja vas-Poljane, pokvarila centralna peč za ogrevanje. Gasilci PGD Gorenja vas in Poljane so peč ohladili in očistili kurišče. Do požara ni prišlo.

Ob 20.51 so v Dašnici v Železnikih zagorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci PGD Železniki so goreče saje pogasili, s termovizijsko kamero pregledali tuljavo in okolico, prezračili prostore in lastniku prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.22 je na Sušici v občini Ivančna Gorica zagorel hlev za konje velikosti 13 x 8 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Muljava, Stična in Ivančna Gorica. Ogenj je v celoti uničil objekt, zraven pa še kosilnico in motorno žago. Pred ognjem so uspeli rešiti dva konja. Na kraju je bil tudi delavec pristojnega elektro podjetja, ki je odklopil elektriko.

Ob 7.15 se je na Celovški cesti v Ljubljani iz kleparske delavnice vil bel dim. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so na kraju ugotovili, da je zaradi okvare kompresorja za zrak iztekalo olje na razgrete dele. Gasilci so prezračili prostore.

Ob 19.20 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorela baraka velikosti okoli 9 x 9 metrov. Požar, ki se je razširil na bližnji zajčnik, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo. Gasilci so prekopali požarišče in na prosto iznesli plinski jeklenki ter ju ohladili. Živali v zajčniku so poginile.

Izpostava Maribor

Ob 10.51 je zagorelo v garaži stanovanjske hiše na Lovski cesti v Benediktu. Posredovali so gasilci PGD Benedikt in Sveta Trojica, ki so požar pogasili ter zadimljen objekt prezračili, pregledali s termovizijsko kamero in izmerili prisotnost dimnih plinov.

Izpostava Postojna

Ob 19.05 so v naselju Koče, občina Postojna, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slavina so goreče saje pogasili, dimnik deloma očistili ter preventivno pregledali njegovo okolico. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.47 je v Tbilisijski ulici v Ljubljani gorela vsebina zabojnika za embalažo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Zabojnik je ostal nepoškodovan.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 8.47 je na parkirišču na cesti Solinarjev v Luciji v občini Piran iz vozila iztekala nafta. Na kraj dogodka so bili napoteni gasilci JZ GB Koper, ki so preprečili nadaljnje iztekanje, onesnaženje posuli z vpojnim sredstvom in izpraznili odtočni jašek za meteorne vode. Iz vozila je izteklo okoli 40 litrov goriva.

Izpostava Postojna

Ob 14.22 so v Senožečah, občina Divača, opazili iztekanje neznane snovi v potok. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Senožeče so opravili pregled potoka in namestili pivnike na vodno gladino. Obveščene so bile vse pristojne službe.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.11 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije v kraju Kromberk v občini Nova Gorica odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanskega porekla iz I. svetovne vojne.

Ob 9.51 je našel krajan neeksplodirano ubojno sredstvo v strugi reke Idrijce ob Gregorčičevi ulici v Idriji. Posredoval sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in odstranila 2 minometna vžigalnika kalibra 81mm, skupne mase 0,4 kg, italijanske izdelave. Nevarni najdbi iz II. svetovne vojne sta do uničenja primerno uskladiščila.

 

Poškodbe, porušitve oziroma samoporušitve objektov

Izpostava Maribor

Ob 14.10 je v nenaseljenem stanovanju večstanovanjske stavbe na Krekovi ulici v Mariboru prišlo do delne porušitve stropa. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so strop začasno podprli. Aktivirana je bila Civilne zaščite (CZ) MO Maribor, ki je prevzela nadaljnje aktivnosti, družino živečo nad poškodovanim stanovanjem pa so začasno evakuirali.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 15.59 so na Planinski cesti v Sevnici gasilci PGD Sevnica nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri oskrbi in prenosu obolele osebe, ki so jo nato prepeljali v ZD Sevnica.

Izpostava Celje

Ob 19.14 so v Hrastovcu v občini Velenje krajani opazili podrto svetilko javne razsvetljave. Gasilci PGD Škale so zavarovali kraj dogodka do prihoda dežurnega elektro vzdrževalca, ki je svetilko izklopil iz omrežja.

Ob 21.35 so v Starem trgu v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila poškodovana oseba. Reševalci NMP Velenje so osebo oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 12.24 je v Stari Fužini, občina Bohinj, obolela oseba v stanovanju padla in obležala na tleh. Gasilci PGD Stara Fužina so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili vstop reševalcem NMP Bohinj do osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.40 so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale posredovali v Količevem v občini Domžale, kjer so prenesli obolelo osebo iz drugega nadstropja stanovanjske zgradbe do reševalnega vozila, s katerim so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.51 so gasilci GB Ljubljana v stanovanjski hiši na Opekarski cesti v Ljubljani zaprli ventil za vodo, ki je iztekala zaradi napake na vodovodni napeljavi.

Ob 16.10 so v naselju Kresnice, občina Litija, gasilci PGD Kresnice iz delavniških prostorov IAK Kresnice izčrpali večjo količino vode.

Izpostava Maribor

Ob 14.02 uri so gasilci PGD Zgornja Polskava posredovali v naselju Gabrnik, občina Slovenska Bistrica, kjer so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu ponesrečene osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.24 so gasilci PGD Cerkno nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja na Sedejevem trgu v Cerknem, do reševalnega vozila.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/