Skoči do osrednje vsebine

Slovenija predala predsedovanje Svetu EU na področju razvojnega sodelovanja Franciji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je opravil primopredajo na področju razvojnega sodelovanja s francoskim državnim sekretarjem Jeanom-Baptistom Lemoynom.
državni sekretar Raščan sedi za mizo, za njim zastave

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je opravil primopredajo na področju razvojnega sodelovanja s francoskim državnim sekretarjem Jeanom-Baptistom Lemoynom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Srečanje je potekalo preko avdio-video kanalov skupaj s portugalskim državnim sekretarjem na ministrstvu za zunanje zadeve in sodelovanje Franciscom Andréjem in nemškim državnim sekretarjem na zveznem ministrstvu za gospodarsko sodelovanje in razvoj Jochenom Flasbarthom.

Državni sekretarji so izmenjali mnenja o glavnih dosjejih s tega področja, med drugim o sklepni fazi priprav na sklenitev novega sporazuma med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika (tako imenovanega Post-Cotonoujskega sporazuma), izvajanju novega globalnega finančnega instrumenta za sosedstvo ter razvojno in mednarodno sodelovanje (NDICI – Global Europe), ter o pomenu vode za naslavljanje podnebnih sprememb in ohranjanje biotske raznovrstnosti. Pogovori so bili namenjeni tudi problematiki globalnega zdravja in okrevanja po pandemiji covida-19 ter s tem povezanim vprašanjem distribucije cepiv partnerskim državam.


Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na kratko orisal dosežke slovenskega predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja, med katerimi izstopata sprejem sklepov Sveta o strokovnem znanju evropskega javnega sektorja v zunanjem delovanju EU ter sklepov Sveta o vodi v zunanjem delovanju EU.

"Prizadevamo si za celovitejši pristop do vode, ki bi povečal učinkovitost našega zunanjega delovanja na vodnem področju. Menimo, da bodo sklepi Sveta, sprejeti na novembrskem zasedanju razvojnih ministrov, še okrepili vlogo vodne diplomacije Evropske unije", je poudaril državni sekretar dr. Raščan.

Francoski državni sekretar Jean-Baptiste Lemoyne je predstavil francoski program predsedovanja. Prvenstveno se bodo posvetili okrepitvi razvojnih partnerstev za podnebne spremembe in biotsko raznovrstnost, še posebej z najmanj razvitimi državami sveta.