Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. decembra 2021

Snežni plazovi

Ob 13.19 je na Tovstem vrhu, občina Kranj, snežni plaz zasul dva planinca. Posredovali so gorski reševalci GRS Tržič in Kranj, ki so ob pomoči helikopterja Slovenske vojske in združene ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči - Gorske reševalne službe (HNMP-GRS) planinca rešili iz plazu, ju prepeljali v dolino in predali v nadaljnjo oskrbo.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 7.32 je zaradi hudih bolečin v hrbtu omagal oskrbnik Roblekovega doma na Begunjščici, občina Radovljica. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so ga na kraju oskrbeli in na klasičen način transportirali v dolino, kjer so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Radovljica.

Ob 13.14 je na planini Zajamniki, občina Bohinj, planinka nenadoma padla v nezavest. Posredovali gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in helikopter Slovenske policije, ki je obolelo planinko prepeljal v bolnišnico Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 14.37 se je na Vitrancu, občina Kranjska Gora, poškodoval turni smučar. Posredovali so gorski reševalci GRS Kranjska gora in helikopter Slovenske vojske z združeno ekipo HNMP-GRS. Poškodovanega so oskrbeli pomoč in s helikopterjem prepeljan v SB Jesenice.

Izpostava Postojna

Ob 13.00 je na tekaški progi med naseljema Metulje in Topol , občina Bloke, onemogel tekač na smučeh. Gasilci PGD Nova vas so do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Cerknica nudili pomoč tekaču in ga pozneje prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.45 sta v križišču Mariborske ceste in Kidričeve ulice v Celju, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, NMP Celje in policija.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.16 je prišlo do prometne nesreče osebnega vozila in avtobusa na avtocesti med Ljubljano in Domžalami. Posredovali so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, izklopili akumulator na vozilu ter pomagali reševalcem. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.50 je na šempetrski obvoznici prišlo do naleta dveh osebnih vozil. Poškodovanih ni bilo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, po razlitih motornih tekočin posuli vpojna sredstva in nudili pomoč policiji.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 18.28 je v naselju Šentjanž, občina Sevnica, zagorelo v kurilnici, v kletnih prostorih stanovanjsko poslovnega objekta. Posredovali so gasilci PGD Šentjanž in Tržišče, ki so požar pogasili, prostore pregledali s termovizijsko kamero, jih prepihali in prezračili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 12.25 je v Marijini vasi, občina Laško, prišlo do dimniškega požara v starejšem lesenem objektu, ki je namenjen storitveni dejavnosti. Gasilci PGD Laško in Jurklošter so pogasili ogenj v dimniški tuljavi, jo očistili, opravili pregled s termovizijsko kamero in prezračili prostore. Lastniku so prepovedali nadaljnje kurjenje do pregleda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.06 so v Podpeči, občina Brezovica, v kurilnici stanovanjske hiše goreli peleti. Požar so pogasili gasilci PGD Podpeč in Kamnik pod Krimom.

Ob 14.24 je na vrtičkih ob Letališki cesti v Ljubljani gorela baraka velikosti petdeset kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova, ki so iz objekta odstranili tudi plinsko jeklenko in jo ohladili.

Izpostava Maribor

Ob 9.47 so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Studenci posredovali na Ljubljanski ulici v Mariboru, kjer se je iz stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjskega objekta valil dim. Zagorelo je v stanovanju, kjer stanovalcev ni bilo doma. Ogenj, ki je uničil nekaj opreme v stanovanju, del talnih oblog, poškodoval oplesk in vhodna vrata, so gasilci pogasili. Gmotna škoda in vzrok požara še nista znana.

Ob 13.28 so v Jenkovi ulici v Mariboru zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Studenci so varovali objekt dokler saje niso zgorele, očistili dimnik, ga pregledali s termovizijsko kamero in lastnikom odsvetovali kurjenje do pregleda dimnika.

Ob 19.41 so na Ljubljanski cesti v Mariboru, gasilci JZ GB MB in PGD Radvanje posredovali, kjer je prišlo do manjše eksplozije, v poslovnem prostoru v pritličju večstanovanjskega objekta. Gasilci so prezračili prostore ter objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero in merilcem plina.

Ob 20.10 so v Makedonski ulici, občina Maribor, gasilci JZ GB MB in PGD Maribor - Pobrežje posredovali, kjer je prišlo do manjšega požara v kuhinji stanovanja v večstanovanjskem objektu. Že pred prihodom gasilcev je lastnica delno pogasila začetni požar. Gasilci so preventivno prezračili in pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.28 je v Kanalu, občina Kanal, v stanovanjski hiši prišlo do poškodbe peči oziroma napeljave centralne kurjave. Gasilci PGD Kanal so zavarovali kraj dogodka, izpraznili preveč naloženo peč, prezračili kletni prostor in izdali prepoved kurjenja do pregleda sistema. Aktivirani so bili tudi gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, vendar njihove pomoči niso potrebovali.

Ob 17.29 so na Platiševi ulici v Cerknem gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Cerkno, ki so požar pogasili in očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.51 so v ulici Dule v Straži, občina Straža, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše, ogenj pa se je zatem razširil na strop v mansardi. Gasilci PGD Dolenja Straža in Vavta vas so pogasili požar na okoli dveh kvadratnih metrih, razkopali spuščen strop, odstranili tlečo izolacijo in lesene dele, prezračili prostore ter dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 17.47 so v Hraščah, občina Postojna, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Studenec so nadzorovali dimnik dokler saje niso zgorele, ga deloma očistili, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in ostrešje ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

 Izpostava Ljubljana

Ob 5.24 je na Dobrunjski cesti v Ljubljani zagorelo osebno vozilo, ki so ga pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Sostro.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 21.38 so v Poganški ulici v Novem mestu gorele smeti. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili goreč kop avtomobilskih odpadkov na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.30 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije na hribu nad Plavami, občina Kanal, odstranila tri topovske vžigalnike, avstrijske izdelave, skupne mase 10 kg.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.16 so na Koželjskega ulici v Velenju gasilci PGD Velenje iz pokvarjenega dvigala rešili dve ujeti osebi.

Izpostava Kranj

Ob 0.07 se je na lokalni cesti Breznica pod Lubnikom–Gabrovo, občina Škofja Loka,  podrlo drevo in onemogočilo  promet. Gasilci PGD Škofja Loka so podrto drevo razžagali, odstranili in omogočili normalen promet.

Ob 7.29 se je na lokalno cesto Možjanca–Tupaliče, občina Preddvor, podrlo drevo in oviralo promet. Gasilci PGD Preddvor so podrto ga razžagali, odstranili in omogočili normalen potek prometa.

Ob 14.44 so v Ulici gorenjskega odreda v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj rešili osebo iz pokvarjenega dvigala, ga izklopili in obvestili vzdrževalca.

Izpostava Maribor

Ob 11.51 je na Erjavčevi ulici v Mariboru zaradi okvare na vodovodnem sistemu voda zalivala klet stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so izčrpali okoli 1500 litrov vode, dežurni delavec Mariborskega vodovoda pa je zaprl dovodni ventil ter odpravil napako na sistemu.

Ob 18.55 so Pod Hribom v Bistrici ob Dravi, občina Ruše, gasilci PGD Bistrica ob Dravi, nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/