Skoči do osrednje vsebine

Čestitka ministrice novemu avstrijskemu zveznemu ministru za izobraževanje, znanost in raziskave

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je čestitala novo imenovanemu zveznemu ministru za izobraževanje, znanost in raziskave v avstrijski vladi kanclerja Karla Nehammerja dr. Martinu Polaschku.

Ministra stojita. Minister ima v roki izvod zdravljice v rdeči mapi.

dr. Helena Jaklitsch in dr. Martin Polaschek | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Zažela mu je uspešno vodenje zahtevnega resorja, ki ga je dr. Polaschek prevzel, s posebno željo in poudarkom, da bi pri tem pozornost namenil tudi skrbi za področje dvojezičnega in manjšinskega šolstva. »Želim si, da bi pri sprejemanju odločitev imeli v mislih tudi skrb za krepitev dvojezičnega šolstva na avstrijskem Koroškem in avstrijskem Štajerskem, kjer živi slovenska manjšina. Ohranjanje in razvoj manjšinskega jezika je namreč ključnega pomena za ohranitev in razvoj manjšine,« je v čestitki zapisala ministrica in zaključila z upanjem, da se bosta uspela osebno srečati tudi kot ministra prijateljskih držav Avstrije in Slovenije.

Ministrica dr. Jaklitsch se je z dr. Polaschkom, takrat še kot rektorjem Univerze Karla Franca v Gradcu, srečala 15. novembra ob svojem obisku v Gradcu, in sicer na Filozofski fakulteti, kjer so se  skupaj z dekanom fakultete dr. Michaelom Walterjem in vodjo dr. Andrejem Lebnom ter sodelavci Inštituta za slovenski jezik na graški univerzi pogovarjali o izzivih študija slovenistike na graški univerzi. Že takrat je dr. Polaschek v pogovoru izpostavil odlično sodelovanje s slovenskimi univerzami in izrazil svojo naklonjenost ter podporo, za kar se mu je ministrica tudi zahvalila. Tudi sicer je takratno srečanje potekalo v naklonjenem vzdušju.