Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. decembra 2021.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 18.45 je v podjetju na Tovarniški cesti v Zrečah prišlo do delovne nesreče, v kateri je delavcu stroj poškodoval nogo.

Izpostava Postojna

Ob 12.00 se je na gradbišču v Ulici Istrskega odreda v Divači pri delu poškodoval delavec. Posredovala je ekipa Nujne medicinske pomoči (NMP) Sežana, ki je poškodovanega oskrbela. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Kranj

Ob 14.29 so v Jelendolu, v reki Tržiška Bistrica v občini Tržič opazili neodzivno osebo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Jelendol in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so jo s tehničnim posegom potegnili iz vode ter predali reševalcem NMP Tržič, ki so začeli z oživljanjem. Aktiviran je bila tudi helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP). Oživljanje ni bilo uspešno.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 9.31 se je ob reki Dragonji na območju Krkavč v občini Koper začela iskalna akcija pogrešane osebe. Poleg policije so sodelovali pri iskanju tudi gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije, Zveze reševalnih psov Slovenije in potapljači Podvodne reševalne službe Slovenije ter Reševalne postaje Koper. Pogrešane osebe niso našli. Z iskanjem bodo nadaljevali tekom prihodnjega dne.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.12 sta v naselju Arto, občina Sevnica, trčili osebni vozili. V nesreči sta se poškodovali dve osebi. Reševalci NMP Sevnica so poškodovani osebi oskrbeli in eno prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, razsvetljevali kraj nesreče, posuli razlite motorne tekočine, nudili pomoč policiji in reševalcem ter vlečni službi pri odstranitvi vozil s cestišča. Dežurni delavci cestnega podjetja CGP Sevnica so počistili cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.03 sta na južni ljubljanski obvoznici med priključkom Center in priključkom Rudnik, v smeri razcepa Malence, v naletu trčili osebno in dostavno vozilo. Dostavno vozilo se je pri tem prevrnilo na bok. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in dostavno vozilo postavili nazaj na kolesa. Posredovali so tudi policisti in delavci Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS), posredovanje reševalcev NMP Ljubljana pa je bilo preklicano, saj se v nesreči ni nihče poškodoval.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.19 je v industrijskem obratu na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli, občina Jesenice, zagorel kompresorski motor. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili. O požaru so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.17 so gasilci PGD Stara Vrhnika posredovali na Stari Vrhniki, kjer so zagorele daje v dimniku stanovanjske hiše. Pregledali so okolico in dimniško tuljavo ter preprečili požar.

Ob 18.26 je na Cesti dveh Cesarjev v Ljubljani gorelo manjše odlagališče materiala, ki je v celoti zgorelo. V bližini je bila baraka, ki se je vnela v notranjosti. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Dodatna škoda ni nastala.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 9.43 je v naselju Lokev, občina Sežana, na dvorišču hiše zagorela električna napeljava v osebnem vozilu. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Lokev so požar pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.08 je na odseku ceste Kobarid–Svina, občina Kobarid, iz neznanega vozila izteklo pogonsko gorivo in onesnažilo približno 200 metrov cestišča. Gasilci PGD Kobarid so onesnaženje posuli z vpojnim sredstvom.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Od 8.14 dalje je bila zaradi okvare na javnem vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo v delu Senožet in Njiv v Spodnji Besnici v občini Kranj.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.02 so gasilci PGD Brežice s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja na Pleteršnikovi ulici v Brežicah, v katerem je bila onemogle oseba. Nudili so pomoč reševalcem NMP Brežice, ki so osebo prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 12.19 so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje odprli vrata stanovanja na Iršičevi ulici v Celju, v katerem se je nahajala starejša onemogla oseba. Reševalci NMP Celje so jo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 12.49 je bila v stanovanju stanovanjskega bloka na Cesti Talcev na Jesenicah, onemogla starejša oseba. N kraju so jo oskrbeli gasilci GARS Jesenice in reševalci NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.04 so gasilci GB Ljubljana in PGD Lipoglav v naselju Lipoglav s ceste odstranili podrto drevo .

Ob 10.46 so gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja v Adamičevi ulici v Ljubljani in omogočili vstop reševalcem. V stanovanju je bila mrtva starejša oseba.

Ob 17.25 so v Ulici v Kokovšek v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu invalidne osebe v stanovanje.

Ob 19.13 se je na cesto v naselju Mala Ligojna, občina Vrhnika, podrlo drevo, ki je oviralo promet. Gasilci PGD Ligojna so ga odstranili ter sprostili promet.

Izpostava Maribor

Ob 6.20 so na Ptujski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.41 je na zasneženi cesti med Lokvami in Predmejo, občina Nova Gorica, obtičal italijanski voznik s terenskim vozilom. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in avtomobil s tehničnim posegom izvlekli na cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.00 je na Trdinovi ulici, občina Novo mesto, v Osnovni šoli Grm, zaradi počene cevi voda zalila stopnišče in dva prostora. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in Šmihel pri Novem mestu so zaustavili iztekanje in izčrpali izteklo vodo.

Ob 6.14 je v Gabrju pri Soteski, občina Dolenjske Toplice, občanka padla po zunanjih stopnicah stanovanjske hiše in se poškodovala. Na kraju so jo oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Novo mesto ter jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Pri prenosu poškodovanke do reševalnega vozila so pomagali gasilci PGD Soteska.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.09 je na lokalno cesto v Topli v občini Črna na Koroškem padlo drevo in zaprlo promet. Drevo so odstranili dežurni delavci komunalnega podjetja.

Ob 12.42 se je na Ludranskem Vrhu v občini Črna na Koroškem, na lokalno cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Črna na Koroškem so ga odstranili.

Ob 13.24 so gasilci PGD Radlje ob Dravi zaradi iztekanja vode, posredovali v večstanovanjski stavbi na Prisoji v Radljah ob Dravi. S tehničnim posegom so zaprli glavni ventil ter zamenjali cev v kopalnici stanovanja.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.55 so na Sveti planini, občina Trbovlje, zaradi poledenele in zasnežene ceste gasilci PGD Klek nudili pomoč reševalcem Pacienta pri prevozu obolele osebe do doma.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo na Primorskem v soboto zjutraj in dopoldne najmočnejši sunki burje na izpostavljenih legah dosegali hitrost od 100 do 120 km/h. Popoldne in zvečer bo burja počasi slabela.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/