Skoči do osrednje vsebine

Pestro muzejsko dogajanje v Gorenjski regiji

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je v okviru vladnega regijskega obiska v Gorenjski regiji sestal z županom Občine Jesenice Blažem Račičem, si ogledal potek prenove Ruardove graščine in staro mestno jedro Tržiča ter obiskal Čebelarski muzej v Radovljici in Tržiški muzej.
Minister za kulturo skupaj s predstavniki občine Jesenice pred s snegom pobeljeno Ruardovo graščino z gradbenim odrom

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti na ogledu Ruardove graščine | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 19

Tudi tokratni regijski obisk se je začel s sejo vlade, ki je potekala v Sokolskem domu v Gorenji vasi. 

Po dopoldanskem zasedanju predstavnikov vlade se je minister za kulturo dr. Simoniti sestal z županom Občine Jesenice Blažem Račičem. Skupaj sta si ogledala potek prenove Ruardove graščine. Minister je ob ogledu izrazil zadovoljstvo nad potekom zahtevne statične sanacije in odprave zidne gobe (solzilke), ki se je razpredla po celotnem objektu. Ministrstvo za kulturo je obnovo graščine, ki je dislocirana enota Gornjesavskega muzeja Jesenice, letos sofinanciralo s 111.234,34 evra. Občina bo s projektom obnove graščine kandidirala tudi za sredstva Evropske unije iz Sklada za okrevanje in odpornost.

Obisk Gorenjske regije je minister nadaljeval v občini Radovljica. Skupaj z direktorico Muzejev radovljiške občine dr. Petro Bole si je v prenovljenih prostorih Čebelarskega muzeja ogledal novo stalno razstavo "Živeti skupaj. O čebeli in človeku" in restavracijo poslikav v muzejski recepciji. Direktorica muzejev dr. Bole je tudi avtorica stalne razstave. Muzej v Radovljiški graščini deluje v okviru Muzejev radovljiške občine že od leta 1959. Občinskim muzejem je Ministrstvo za kulturo letos namenilo 307.180,00 evrov.

Sledil je obisk Tržiškega muzeja. Ministra je sprejela direktorica muzeja Jana Babšek. Ob obisku muzeja je minister izrekel pohvale vodstvu, ki mu je v nekaj letih uspelo prenoviti in posodobiti stalne razstave obrtnih zbirk ter odpreti dve novi razstavi, čevljarsko in usnjarsko. Ministrstvo delovanje muzeja v letošnjem letu financira s 53.291,00 evri, delovanje petih gorenjskih muzejev pa skupaj z 1.951.107,00 evri.

Po ogledu Tržiškega muzeja si je minister ogledal še staro tržiško mestno jedro. V Tržiču je registriranih kar 273 enot nepremične kulturne dediščine. V obdobju 2021–2022 bomo v tej regiji z 919.872,44 evra finančno podprli obnovitvena in restavratorska dela nepremične kulturne dediščine.        

Obisk v regiji se je končal z javno tribuno v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem, kjer se je predsednik vlade skupaj z ministri srečal z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. 

Z obiskom Gorenjske regije se zaključuje niz letošnjih regijskih obiskov Vlade Republike Slovenije. Vladni obiski slovenskih regij so vsestransko koristni, saj med drugim omogočajo vpogled v dosedanje dosežke, prihodnje načrte, potrebe in želje na področju kulture v posameznih regijah.

Ob obisku regije predstavljamo nekaj projektov in programov, ki jih v regiji (so)financira Ministrstvo za kulturo.