Skoči do osrednje vsebine

Ob obisku Gorenjske podpisan sporazum med ministrstvom in Občino Škofja Loka

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v okviru obiska Vlade Republike Slovenije v gorenjski statistični regiji včeraj in danes obiskal različne institucije z vojaškega področja in zaščite in reševanja. Danes pa je v Škofji Loki s tamkajšnjim županom podpisal sporazum o sofinanciranju lokalne infrastrukture, ki Škofji Loki prinaša nekaj več kot 161 tisoč evrov.

Minister Matej Tonin se je danes, še pred sejo Vlade na terenu, sestal z županom občine Škofja Loka Tinetom Radinjo, s katerim sta podpisala sporazum o sofinanciranju lokalne infrastrukture. Ministrstvo za obrambo bo zaradi prisotnosti Slovenske vojske na strelišču v Crngrobu občini namenila 161.107 evrov. Občina bo s sredstvi, ki jih namenja ministrstvo za leti 2021 in 2022, rekonstruirala lokalno cesto odsek Strelišče – vas Crngrob v skupni vrednosti približno 200 tisoč evrov.

Minister Tonin je sicer obisk na Gorenjskem začel včeraj, v četrtek, z delovnim kosilom s poveljstvom Logistične brigade Slovenske vojske, ki ima svoje prostore v Vojašnici Petra Petriča Kranj. V vojašnici že od pomladi poteka cepljenje. V Vojašnici Petra Petriča Kranj bo Ministrstvo za obrambo z zasebnim partnerjem v okviru javno-zasebnega partnerstva izvedlo pilotni projekt v okviru izgradnje energetsko samozadostnih vozlišč v Sloveniji. Projekt je nastal v okviru Posvetovalnega foruma za vzdržno energijo v obrabnem in varnostnem sektorju v organizaciji Evropske obrambne agencije. Pilotni projekt v vojašnici v Kranju obsega izgradnjo fotonapetostnih elektrarn, sistema za pridobivanje, hranjenje in koriščenje vodika ter izgradnjo podporne infrastrukture. V okviru projekta bo izvedena prva javna polnilnica za vodikova vozila v Sloveniji, ki bo dostopna širši javnosti. Objava za sklenitev javno-zasebnega partnerstva bo predvidoma objavljena spomladi 2022.

Minister se je srečal tudi z vodji uprav za obrambo, ki so sodelovali pri pridobivanju kadra za Slovensko vojsko. Letošnji kadrovski trendi so pozitivni - več je zanimanja za stalno zaposlitev v Slovenski vojski, pogodbeno rezervo in prostovoljno služenje vojaškega roka. Vodje uprav so ministru predstavili izzive, s katerimi so se soočili ob letošnjem spremenjenem konceptu temeljnega vojaškega strokovnega uposabljanja, in možne rešitve v prihodnjem letu.

Minister je prvi dan obiska na Gorenjskem zaključil na Jesenicah, kjer se je seznanil z delom Gasilsko reševalne službe Jesenice, Gasilske zveze Jesenice, Regijskega centra za obveščanje in Civilne zaščite Jesenice. Poleg rednih aktivnosti, kamor sodi tudi reševanje iz predora Karavanke in železniškega predora, so ministru predstavili tudi problematiko plazov nad Koroško Belo in Planino pod Golico.

Danes popoldne je minister Tonin obisk nadaljeval pri Prostovoljnem gasilskem društvu Škofja Loka, ki letno opravi od 130 do 150 intervencij. Usposobljeni so tudi za reševanje v predoru, tehnično pomoč ob prometnih nesrečah in pomoč ob nesrečah z nevarnimi snovmi. Obisko gorenjske statistične regije je minister zaključil v Žireh. Podjetje Alpina Žiri zelo dobro sodeluje tako s Slovensko vojsko kot z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Direktor Harij Bogataj je predstavil delo podjetja in se zahvalil za dobro sodelovanje. Ob koncu je minister Matej Tonin obiskal še Prostovoljno gasilsko društvo Dobračeva, ki bo preihodnje leto praznovalo 120 let delovanja. Minister jim je predstavil črpanje evropskih sredstev za področje civilne zaščite in številne ukrepe za izboljšanje položaja gasilcev, kamor sodi tudi predlog dohodninske olajšave za tiste, ki so vsaj 10 let operativni gasilci.