Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak podpira vzpostavitev kavcijskega sistema

  • Ministrstvo za okolje in prostor

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se je seznanil s pobudo za vzpostavitev kavcijskega sistema za embalažo pijač (kot so na primer plastenke in pločevinke) v slovenskem pravnem redu, ki jo je za društvo Eko krog pripravil Aljoša Petek iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij (PIC). Minister mag. Vizjak je predlogu okoljskih organizacij glede uvedbe kavcijskega sistema, zlasti za plastenke in pločevinke izrazil podporo.

Pravna podlaga za vzpostavitev kavcij v Sloveniji je sicer že zakonsko urejena. Minister mag. Vizjak pobudo ocenjuje kot kompatibilno z novim Zakonom o varstvu okolja (ZVO-2), zato bodo določbe v parlamentarni proceduri z amandmaji vključene v ZVO-2, sočasno pa bo Ministrstvo za okolje in prostor pripravilo tudi uredbo, ki bo konkretneje uredila to področje.

Društvo Eko krog predlaga vzpostavitev kavcijskega sistema za zbiranje odpadne embalaže pijač. Kavcijski sistem pomeni, da potrošnik ob nakupu pijače za embalažo plača znesek oziroma kavcijo, ki se mu ob vrnitvi embalaže na zbirno mesto povrne. Tak sistem že poznajo v številnih evropskih državah in pomeni dodaten prispevek k učinkovitejšemu zbiranju odpadne embalaže za dosego okoljskih ciljev.