Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. decembra 2021

Snegolom

Tekom včerajšnjega dne je v večjem delu države z izjemo nižjih delov Primorske novozapadli sneg povzročil nekaj težav. Podrlo se je večje število dreves, ki so padla na cestišča in ovirala promet. V Ljubljani je večje drevo padlo na streho skladiščnega objekta, v Celju in Medvodah pa na osebni vozili. Pri odpravljanju posledic na 27 lokacijah je bilo aktiviranih 21 gasilskih društev in pristojne službe komunale in cestnih podjetij.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 20.38 so v naselju Puče, občina Koper, gasilci  Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, posredovali v dolini reke Dragonje, kjer so policisti iz reke rešili osebo, ugotovljeno je bilo, da pogrešajo še otroka. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Krkavče, Babiči in kinologi z reševalnimi psi. Pogrešanega otroka niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 1.08 je v naselju Jablanica, občina Sevnica, voznik z osebnim vozilo zdrsnil z zasneženega cestišča in obstal na strmini. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali in ga s tehničnim posegom izvlekli na cestišče. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 5.34 je na odseku ceste Krško–Zdole, v naselju Kremen, občina Krško, voznica z osebnim vozilom zdrsnila z zasneženega cestišča v obcestni jarek. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so zavarovali kraj dogodka, vozilo stabilizirali in s pomočjo avto vitla izvlekli na cestišče. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 6.37 je na cesti v kraju Kalce, občina Krško, vozilo obtičalo na brežini. Gasilci PGE Krško so zavarovali mesto nesreče in izvlekli vozilo na cestišče. V nesreči ni bil nihče poškodovan.

Ob 23.13 je v naselju Velika vas, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo v obcestni jarek od koder ga je odbilo nazaj na cesto. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so zavarovali  kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Krško so poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice. V času intervencije je bila cesta zaprta za ves promet.

Izpostava Celje

Ob 7.41 je v Ravnah, občina Šoštanj, osebno vozilo zapeljalo s ceste v potok. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so zavarovali kraj nesreče ter s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na cesto. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 10.34 sta na cesti v Bobovku v občini Kranj trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, na vozilih odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP in policiji.

Ob 15.35 se je v Zmincu, občina Škofja Loka, prevrnilo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, vozilo postavili nazaj na kolesa in odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

 

Ob 5.30 je na razcepu Malence, v smeri proti vzhodni obvoznici v Ljubljani, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka ter nudili tehnično pomoč policiji ter vlečni službi. Poškodovanih ni bilo.

Ob 5.58 je na Korenovi cesti v naselju Podgorje, občina Kamnik, tovorno vozilo s priklopno prikolico zdrselo s ceste. Pri tem se je prikolica z lesnimi izdelki prevrnila. Poškodovanih ni bilo. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka ter nudili tehnično pomoč pri postavitvi vozila nazaj na kolesa.

Ob 8.15 j je v naselju Dobravica, občina Ig, voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča, pri čemer je vozilo zdrsnilo po brežni.  Poleg reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) in policije so posredovali tudi gasilci GB Ljubljana, ki so voznika potegnili iz vozila in s pomočjo vrvne tehnike potegnili do ceste oziroma reševalnega vozila. Reševalci so ga prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 16.49 so v križišču Bratislavske ceste in obvoznice v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, oskrbeli dve poškodovani osebi do prihoda reševalcev, odklopili akumulatorje ter posuli cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 4.46 sta na obvoznici Pragersko v občini Slovenska Bistrica čelno trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Ptuj so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so poškodovano osebo prepeljali v UKC Maribor. V času intervencije je bila cesta zaprta za ves promet.

Ob 7.24 so v naselju Trate v občini Šentilj, posredovali gasilci JZ GB Maribor in PGD Gornja Radgona na cesti, kjer vozilo zdrsnilo s cestišča. Kraj dogodka so zavarovali in odklopili akumulator. Poškodovanega voznika so reševalci  NMP Lenart prepeljali  v UKC Maribor.

Ob 21.49 so na Mariborski cesti v občini Hoče-Slivnica, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor posredovali po prometni nesreči na magistralni cesti med Hočami in Slivnico, kjer je voznik z osebnim vozilo zdrsnil s ceste. Gasilci so zavarovali kraj nesreče odklopili akumulator in posuli iztekle motorne tekočine.

Ob 23.02 so v Zgornji Bistrici, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Slovenska Bistrica, posredovali po prometni nesreči osebnega vozila, ki je zapeljalo iz cestišča. S tehničnim posegom so poškodovano osebo rešili iz vozila ter jo predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP Slovenska Bistrica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.07 so gasilci PGD Kobarid na cesti Ladra–Smast v občini Kobarid naleteli na prometno nesrečo z udeležbo dveh osebnih vozil. V nesreči ni bil nihče poškodovan. Nudili so pomoč policistom pri odstranjevanju vozil ter varovanju kraja dogodka.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 5.30 je v naselju Movže, občina Mislinja, prišlo do naleta več vozil. Poškodovanih ni bilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odstranili vozila s ceste in nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.52 so na Poti na visoko, občina Ljubljana, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci GB Ljubljana so zaprli dotok zraka, očistili in s termovizijsko kamero pregledali tuljavo.

Izpostava Maribor

Ob 10.50 je zagorelo v dimniku stanovanjske hiše v Spodnjem Slemenu, občina Selnica ob Dravi. Posredovali so gasilci PGD Slemen in PGD Selnica ob Dravi, ki so ob prisotnosti dimnikarja varovali dimnik do izgoretja saj.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 16.21 je na parkirišču na ulici Mirka Vadnova v Kranju zagorel parkiran avtobus. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Primskovo so ogenj na vozilu pogasili. V avtobusu so našli osebo in jo iznesli, žal pa je zdravnik ugotovil smrt. Vzrok požara preiskuje policija, gasilci GARS Kranj pa so razsvetljevali kraj požara.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.07 sta v Poklukarjevi ulici v Ljubljani na ekološkem otoku gorela komunalna zabojnika za steklo in papir. Požar, ki je uničil zabojnika, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 9.06 je v Struževem, občina Kranj, iz poškodovanega rezervoarja za gorivo iztekala nafta. Gasilci GARS Kranj so onesnaženje posuli z vpojnimi sredstvi ter zatesnili rezervoar.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 10.59 so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale v Količevem, občina Domžale, s tehničnim posegom odpri vrata stanovanja, v katerem je padla starejša stanovalka. Oskrbeli so jo reševalci NMP.

Ob 22.28 so na Ljubljanski cesti v Kočevju, gasilci PGD Kočevje, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu nezavesten osebe iz kletnega stanovanja.

Izpostava Ptuj

Ob 9.11 je v Strajni, občina Podlehnik, zaradi nanosa snega ob cesti obstalo reševalno vozilo. Gasilci PGD Podlehnik so s pomočjo pristojnega občinskega podjetja očistili cesto in izvlekli vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bo od sobote zjutraj do popoldneva na Primorskem pihala
zmerna do močna burja. Najmočnejši sunki burje bodo na izpostavljenih legah dosegali hitrost
okoli 120 km/h.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/