Skoči do osrednje vsebine

11. december mednarodni dan gora – Festival “Brati gore“

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Alpska konvencija tudi letos praznuje mednarodni dan gora z že sedmo izvedbo festivala Brati gore. V tednu okoli 11. decembra bo širom Alp in izven njih potekalo skoraj 80 dogodkov, s katerimi se bo proslavila kulturna in literarna dediščina Alp. Številni dogodki so povezani z letošnjo temo mednarodnega dneva gora – trajnostnim turizmom.

Festival “Brati gore” povezuje ljudi, ki imajo radi knjige in gore, čeprav so fizično ločeni. Bralci in avtorji, gorniki in umetniki se združijo v debati o podobnih vprašanjih in ocenjujejo pomen, vpliv in namen alpske literature. Festival »Brati gore« je bil zasnovan z namenom obeležitve 11. decembra,  ki so ga Združeni narodi razglasili za mednarodni dan gora. Festival »Brati gore« spodbuja dogodke, posvečene goram in literaturi ter praznovanju kulturne raznolikosti in hkrati podobnosti v Alpah. 

V Sloveniji bodo različni organizatorji  pripravili vrsto predavanj in z avtorji iskali še neodkrito, predstavljali  gorniško  literaturo v živo ali preko spleta, odpirali knjižne in fotografske razstave, med njimi bodo nekatere  skozi fotografije prikazovale zgodovinsko preobrazbo Alp in spremembe, ki jih doživljamo zaradi podnebnih sprememb,  brali poezijo in jo tudi ustvarjali, peli in risali.   V Tolminu se bodo v okviru festivala posvetili pestrosti in kulturni raznolikosti gradbenega stila v Zgornjem Posočju, medtem ko se bodo v Mojstrani pogovarjali s plezalcem, turnim smučarjem in gorskim navdušencem Janezom Dovžanom. Občina Laško je leto 2022 razglasila za leto planinstva in v tem času bodo izvedli planinsko bralno značko, v Mariboru bodo preizkusili ožuljeni jezik s »slam« poezijo na  tematiko gora.  In še v mnogih slovenskih krajih boste zasledili dogodke na temo »Brati gore« (Festival Brati gore | Alpconv)

Dogodki, ki se bodo odvijali v okviru festivala »Brati gore«, so tako raznoliki in vznemirljivi kot sam svet alpske literature. Obiskovalci ste vabljeni na potovanje po zgodovini, kulturi in izjemni dediščini  Alp.