Skoči do osrednje vsebine

11. december mednarodni dan gora – 7. Festival »Brati gore« za ljubitelje knjig in gora

Letošnji mednarodni dan gora bo Alpska konvencija obeležila z že sedmo izvedbo festivala »Brati gore«. V tednu okoli 11. decembra bo širom območja Alp in izven njih potekalo skoraj 80 dogodkov, s katerimi se bo proslavila kulturna in literarna dediščina Alp. Številni dogodki so povezani z letošnjo temo mednarodnega dneva gora – Trajnostni turizem.

Festival »Brati gore« povezuje ljudi, ki imajo radi knjige in gore, čeprav so fizično ločeni. Bralci in avtorji, gorniki in umetniki se združijo v razpravi o podobnih vprašanjih in ocenjujejo pomen, vpliv in namen alpske literature. Festival »Brati gore« je bil zasnovan z namenom obeležitve 11. decembra, ki so ga Združeni narodi razglasili za mednarodni dan gora. Festival spodbuja dogodke, posvečene goram in literaturi ter praznovanju kulturne raznolikosti in hkrati podobnosti v Alpah.

V Sloveniji bodo različni organizatorji pripravili vrsto predavanj in z avtorji iskali še neodkrito, predstavljali gorniško literaturo v živo ali preko spleta, odpirali knjižne in fotografske razstave, med njimi bodo nekatere skozi fotografije prikazovale zgodovinsko preobrazbo Alp in spremembe, ki jih doživljamo zaradi podnebnih sprememb, brali poezijo in jo tudi ustvarjali, peli in risali.  V Tolminu se bodo v okviru festivala posvetili pestrosti in kulturni raznolikosti gradbenega stila v Zgornjem Posočju, medtem ko se bodo v Mojstrani pogovarjali s plezalcem, turnim smučarjem in gorskim navdušencem Janezom Dovžanom. Občina Laško je leto 2022 razglasila za leto planinstva in v tem času bodo izvedli planinsko bralno značko, v Mariboru bodo preizkusili ožuljeni jezik s tako imenovano »slam« poezijo (govorjena beseda, pesniški dvoboj) na tematiko gora. In še v mnogih slovenskih krajih boste zasledili dogodke na temo »Brati gore«.

Dogodki, ki se bodo odvijali v okviru festivala, so tako raznoliki in vznemirljivi kot sam svet alpske literature. Obiskovalci ste vabljeni na potovanje po zgodovini, kulturi in izjemni dediščini Alp.