Skoči do osrednje vsebine

Zadnje zasedanje Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v Bruslju

Zadnje zasedanje Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v okviru tokratnega slovenskega predsedovanja Svetu EU bo potekalo 9. in 10. decembra 2021 v Bruslju. Ministri za notranje zadeve bodo zasedali v četrtek, 9. decembra, ministri za pravosodje pa v petek, 10. decembra 2021.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs bo jutri, 9. decembra 2021, vodil zadnje redno zasedanje Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve pod slovenskim predsedstvom. Na dnevnem redu notranjih ministrov bo razprava o migracijskih izzivih, tudi v kontekstu izrabe migracij za namen hibridnih groženj, ter izmenjava mnenj o poteku izvajanja projekta povezljivosti informacijskih sistemov (interoperabilnost). Ministri bodo razpravljali tudi o sredstvih EU za okrevanje in o tem, kako bi lahko kar najbolje preprečili infiltracijo organiziranega kriminala v zakonite strukture in postopke. Ministri se bodo seznanili tudi s predlogom policijskega zakonika, ki ga bo Evropska komisija predstavila dan pred zasedanjem, 8. decembra 2021, pa tudi s potekom pogajanj o zakonodajnih aktih, kot sta na primer uredba o schengenskem evalvacijskem mehanizmu in direktiva o odpornosti kritičnih subjektov.

V pravosodnem delu zasedanja bo slovensko predsedstvo delegacije obvestilo o poteku pogajanj z Evropskim parlamentom o predlogu uredbe o e-dokazih. Evropska komisija bo predstavila paket novih zakonodajnih predlogov s področja digitalizacije pravosodnega sodelovanja:

  • predlog o posodobitvi pravosodnega sodelovanja med državami članicami EU z uporabo digitalne tehnologije, s katerim bo pravosodno sodelovanje v čezmejnih zadevah po vsej EU postalo učinkovitejše in odpornejše proti krizam,
  • zakonodajni predlog o izmenjavah digitalnih zadev čezmejnega terorizma, s katerim se bodo izboljšali izmenjava informacij in sodelovanje na področju terorističnih kaznivih dejanj ter protiteroristična evidenca Eurojusta,
  • zakonodajni predlog uredbe o platformi za sodelovanje skupnih preiskovalnih skupin, ki bi s posebno informacijsko tehnologijo izboljšal učinkovitost skupnih preiskovalnih skupin (preiskovalcev in tožilcev iz držav članic in tretjih držav, po potrebi s podporo Europola in Eurojusta).

Svet se bo seznanil še s trenutnim stanjem pogajanj za pristop EU k Evropski konvenciji o človekovih pravicah, ministri pa bodo predstavili tudi pridobljene izkušnje pri delovanju sodišč in sodni presoji ukrepov med pandemijo covida-19. Na delovnem kosilu bodo ministri razpravljali o izzivih, povezanih z bojem proti sovražnemu govoru in dejanjem iz sovraštva, dobrih praksah glede povečanja števila prijav tovrstnih dejanj ter ukrepih za pomoč žrtvam.

Minister za pravosodje in predsedujoči Svetu EU za pravosodje Marjan Dikaučič je pred zasedanjem dejal: »Zadnje formalno zasedanje ministrov za pravosodje v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU bomo v veliki meri posvetili digitalizaciji pravosodja, ki je ena od naših prednostnih nalog. Veseli me, da smo dosegli viden napredek na tem področju, med drugim  danes uspešno končujemo pogajanja z Evropskim parlamentom v trialogu glede uredbe e-CODEX.«