Skoči do osrednje vsebine

Razstava mehiško-ameriškega fotografa Carlosa Davida – Personae

V avli Ministrstva za kulturo je na ogled fotografska razstava z naslovom Personae. Mehiško-ameriški portretni fotograf Carlos David raziskuje zapleteno razmerje med tem, kako vidimo sebe in načinom, kako se predstavljamo drugim. Razstava je na ogled do 22. februarja 2022.
Temnopolti moški oblečen z desno nožno protezo v Supermana, s pokončno držo in odločnim pogledom navzgor proti levi

Superman | Avtor: Carlos David

Fotograf David je k portretiranju povabil raznoliko skupino posameznikov iz New Yorka, ki jih povezujejo izkušnje nasilja (družinskega, ideološkega), konfliktov (etničnih, vojnih, rasnih in drugih) in travm. Portretiranci v dialogu s fotografom raziskujejo in razkrivajo svoje skrite fantazije in sanje ter alter-ege. 

Pri delu s stigmatiziranimi in marginalnimi skupinami si umetnik prizadeva vzpostaviti novo obliko dialoga med opazovalcem in subjektom, obenem pa s fantazijsko podobo opozoriti na aktualna in pereča socialna vprašanja. 

V ospredju umetnikovega dela sta spoštovanje raznolikosti in spodbujanje vključenosti.

Mehiško-ameriški fotograf Carlos David je bil letos imenovan v ožji izbor za nagrado Aesthetica Art Prize 2021. Leta 2019 je bil štipendist LMCC (Lower Manhattan Cultural Council) in UMEZ (Upper Manhattan Empowerment Zone). Njegova dela so bila doslej razstavljena v New Yorku (ZDA), Mexico Cityju (Mehika), Rovinju (Hrvaška) in Yorku (Velika Britanija).

Razstavo si lahko ogledate v živo v avli Ministrstva za kulturo in na tem spletnem mestu.

Razstava Carlosa Davida – Personae

Besedilo Lavoslava Benčića ob razstavi

Personae [perso:'ne:] je latinski izraz za osebo in preveden v številne sodobne jezike zveni različno. Beseda je najverjetneje etruščanskega izvora in je pomenila obredno masko (phersu), ki jo je častila boginja Persefoneja, kraljica podzemlja. Pomen besede personae se je postopoma razvijal že od Antike: od "maske" preko "nosilca maske", torej "igralca" do "družbene vloge osebe" v njenem življenju. Prav ta družbena vloga, personae, pomeni pomembno osebo zaradi njenega značilnega vpliva v družbi ali zaradi bogastva.

V več let trajajočem umetniškem projektu Personae mehiško-ameriški portretni fotograf Carlos David (z izkušnjami kot pisatelj in igralec) z maksimalno predanostjo in profesionalnostjo raziskuje zapleteno razmerje med idealom in realno podobo človeka.

V tesnem in poglobljenem sodelovanju z ljudmi, ki pripadajo zanimivim marginaliziranim in premalo zastopanim manjšinskim skupnostim ameriške družbe, Carlos David eksperimentira s fotografskim in video medijem, scenografijo, masko in kostumi, da se približa alter egu svojega skrbno izbranega portretiranca. Portretiranec pri tem več kot le fotografskem procesu raziskuje in razkriva bolj globoke in skrite dele sebe. Fotograf pa skuša vizualizirati izkušnjo kako le ta vidi sebe v idealiziranih in fantastičnih okoliščinah – v domišljiji in sanjah. V objektivni realnosti nato latentne gibljive slike na zaslonih in materializirani odtisi velikega formata razkrijejo gledalcu kako se fantazije in sanje portretirancev ujamejo v tipične poze znotraj emotivne, s svetlobo in senco obarvane scene.

Za fotografsko in video portretiranje v projektu Personae je Carlos David sodeloval z ljudmi iz različnih skupnosti, ki jim je skupna izkušnja konflikta in/ali travme. Vključil je posameznice in posameznike, ki marginizirana področja zelo dobro poznajo in se tudi sicer aktivno zavzemajo za odpravo ali zmanjšanje stigmatizacije na področjih telesnih in duševnih invaliditet, spolne usmerjenosti, pravic in enakopravnosti žensk in stereotipov podobe telesa v medijih. V sodelovanju s stigmatiziranimi in marginaliziranimi posameznimi portretiranci fotografija i n video medij odpirata novo pot za dialog med gledalcem in subjektom, priložnost, da izrazijo in raziskujejo, ter opozorijo družbo na kritična vprašanja in stiske ljudi, ki v družbi ne najdejo ustrezne podpore.

Da pa bi poudaril, da vsi živimo v enem in istem svetu, pa vsi v video delih pozirajo v poenotenem prostoru, kjer nam le barva luči, sence in gibanje zračnih mas dajo vedeti, da je vse okoli nas spremenljivka in da tudi če stojiš pri miru se svet vrti po svoje in vpliva na tvojo podobo.

Tako v mediju fotografije, videa in virtualne resničnosti Carlos David odpira nov prostor za dialog med gledalci in upodobljenimi subjekti. Ustvarja ugodne pogoje, v katerih udeleženci projekta raziskujejo in izražajo svoje lastne izzive. S skupnim ustvarjanjem in sodelovanjem fikcionaliziranih vsebin na svojem primeru opozarjajo na lokalne in globalne kritične družbene probleme. Projekt Personae je primer, kako se lahko širok krog ljudi dobro počuti v svojem družbenem okolju, če jih le ta razume, varuje in jim omogoča, da tam ostanejo in se razvijajo.

Fotografije Carlosa Davida, materializirane z brizgalnimi tiskalniki velikega formata na bombažnem papirju so že leta 2019 prečkale šest časovnih pasov od galerije El Barrio's Artspace PS109 v East Harlemu (NY), do Centra vizualnih umetnosti Batana v Rovinju (Hrvaška), kjer smo imeli čast in privilegij izvesti evropsko premiero prvega dela projekta Personae. Nadaljevanje projekta Personae se ravno v predbožičnem času, ki ga tokrat pričakujemo v obdobju omejenega dostopa do kulturnih ustanov in razstavnih prostorov vrača v Evropo – sedem video del v razširjenem virtualnem prostoru in štirinast fotografij velikega formata bo v avli Ministrstva za kulturo Republike Slovenije v času javne neenotnosti in polarizacije stališč in mnenj pri reševanju krize covida-19 dokazalo trdno dejstvo in poudarilo sporočilo, da smo si z vsemi pomanjkljivostmi in vrlinami zelo različni, a da bi povezani v mrežo medosebnih odnosov in enotni v sprejemanju različnosti kot celota postali močnejša družba in civilizacija.

Pri projektu so sodelovali

Avtor in fotograf: Carlos David
Filmski producent: Carlos Bido
Kostumografinja: Janet Mervin
Vodja lepotnih trendov: Jason Linkow
Maskerke: Maiko Ando, Giannina Gutierrez, Sadhvi Babu, Jennifer Green
Portretni fotograf in fotografije iz zakulisja: Mercedes Gorostiaga
Pridruženi producent: Veronica Galvez
Kreativni svetovalec: Daniel Nelson
Scenografist: Peiyi Wong
Odnosi z mediji: Elliott Ortiz
Asistentka: Sarah Rubio

Posebna zahvala: Lisa Cohler, Pako Dominguez, Rolinda Ramos, UMEZ, LMCC, NYC Cultural Affairs, Printique, ARTiKo.