Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7.12.2021.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Koper

Ob 15.49 je na kolesarski stezi med Padno in Kortami v občini Izola padel kolesar. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so pomagali reševalcem  pri prenosu opreme za prvo pomoč. Prehospitalna enota obala je poškodovanca oskrbela in prepeljala na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 10.47 se je na Vitrancu, občina Kranjska Gora, poškodoval turni smučar. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora so poškodovanega na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Kranj

Ob 2.11 se je pod vodstvom Policije pričelo iskanje pogrešane osebe na območju naselja Pristava v občini Tržič, v smeri Kriške gore. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD)  Križe, Bistrica pri Tržiču, Tržič, vodniki reševalnih psov in kinologi Zveza reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Gorenjske regije, gorski reševalci postaje GRS Tržič in vodniki gorskih reševalnih psov. Iskano osebo so našli nepoškodovano.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.49 sta na cestnem odseku Impoljca–Zavratec, občina Sevnica, trčila osebno in tovorno vozilo s priklopnikom. Poškodovani sta bili dve osebi. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili prvo pomoč poškodovanima osebama, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, s pomočjo cestnega podjetja počistili cestišče in nudili pomoč policiji in reševalcem. Nekaj časa je bila v veljavi popolna zapora ceste. Reševalci NMP Sevnica so poškodovani osebi oskrbeli na kraju in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.21 sta v naletu trčili osebni vozili na Šmartinski cesti v Ljubljani. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Maribor

Ob 15.36 so gasilci JZ GB Maribor ob pomoči avto dvigala postavili na kolesa osebno vozilo, ki je bilo udeleženo v prometni nesreči na Gradiški cesti v naselju Lenart v Slovenskih Goricah v občini Lenart

Izpostava Postojna

Ob 6.47 sta na cesti Rakitnik–Postojna pri priključku na avtocesti Postojna–Ljubljana trčili osebni vozili. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, razsvetljevali mesto dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri oskrbi poškodovancev ter nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa. V nesreči je bila ena oseba poškodovana in prepeljana v SB Izola.

Izpostava Ptuj

Ob 5.11 sta na Rogozniški cesti na Ptuju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so do prihoda reševalcev NMP Ptuj nudili pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulatorja na vozilih in z vpojnimi sredstvi posipali cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11. 50 sta v Turiški vasi, občina Slovenj Gradec, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ter prenosu dveh poškodovanih oseb, nudili pomoč policiji, na vozilih odklopili akumulatorja ter odstranili vozili iz vozišča. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovani osebi prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 21.04 so v naselju Bukošek, občina Brežice, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bukošek in Brežice okolica so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.06 je v bližini Ulice Koroškega bataljona v Ljubljani na vrtičkih gorela vrtna lopa. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Črnuče so požar pogasili, prekopali požarišče in na varno iznesli plinsko jeklenko.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.13 je v kraju Polana, občina Murska Sobota, zagorelo v prostoru stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Polana, Murska Sobota in Černelavci.

Ob 11.17 je v naselju Kraljevci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Sovjak, Stara Gora in Sveti Jurij ob Ščavnici. Na kraj je bila poslana tudi dimnikarska služba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.01 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v kraju Kneža v občini Tolmin. Gasilci PGD Kneža in Tolmin so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo, pregledali objekt s termovizijsko kamero ter svetovali lastniku pri nadaljnji uporabi dimnika.

Ob 22.46 so na Goriški cesti v Cerknem v dimniku stanovanjsko-poslovnega objekta gorele saje. Gasilci PGD Cerkno so nadzorovali gorenje saj, pregledali dimno tuljavo in jo delno očistili. Do popolnega očiščenja so lastniku odsvetovali kurjenje.

Izpostava Postojna

Ob 16.14  so se na Gubčevi ulici v Ilirski Bistrici, v večstanovanjskem objektu vžgale saje v dimniku. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče saje, okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero in stanovalcem prepovedali kurjenje do sanacije dimnika.

Izpostava Trbovlje

Ob 0.25 je zagorel kozolec na Rudarski cesti v Trbovljah. Policista PP Trbovlje sta z ročnim gasilnim aparatom pričela gasiti požar do prihoda gasilcev PGD Trbovlje-mesto. Gasilci so nato požar do konca pogasili in kozolec pregledali s termovizijsko kamero. Požar ni povzročil večje škode na kozolcu

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 6.13 je v naselju Lipnik v občini Trebnje na dvorišču stanovanjske hiše zagorelo osebno vozilo. Ogenj je že pred prihodom gasilcev pogasil lastnik. Gasilci PGD Lukovek, Trebnje in Ponikve so s termovizijsko kamero pregledali vozilo in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 14.00 je pri trgovini Mercator na Bevkovi ulici v Mariboru gorel 60 litrski smetnjak. Začetni požar so že pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor pogasili krajani.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.40 so gasilci PGD Kanal na Kidričevi cesti v Kanalu pogasili tleč zabojnik za smeti.

Ob 20.40 se je v Ulici Andreja Gaberščka v Šempetru pri Gorici na ekološkem otoku, občina Šempeter-Vrtojba, močno kadilo iz zabojnika za smeti. Gasilci PGD Šempeter so iz zabojnika odstranili odložen tleč pepel, vsebino zabojnika namočili in preprečili morebitno nadaljnje širjenje tlenja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.02 je v podjetju na Brnčičevi ulici v Ljubljani pri polnjenju stacionarne cisterne za parafin, pričelo iztekati pri servisni odprtini cisterne. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so na kraju ugotovili, da je okoli kubični meter parafina iztekel v meteorno kanalizacijo. Pred jaškom so namestili pregrado s pomočjo absorbenta, pivnega črevesa in pivnikov preprečili nadaljnje iztekanje. Že iztekli parafin se je v dolžini okoli 100 metrov v kanalizaciji strdil. Odstranili ga bodo delavci podjetja, po navodilih pristojne službe podjetja JP VOKA.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.45 so gasilci PGD Loče s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja na Starem trgu v Ločah, občina Slovenske Konjice ter omogočili vstop reševalcem do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.45 je v prvem nadstropju večstanovanjske hiše na Dolenjski cesti v Ljubljani iztekala voda pri pralnem stroju. Gasilci GB Ljubljana so ugotovili, da je zaradi dotrajane inštalacije voda tekla s kotnega ventila. Ventil so zaprli in s tem preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 0.59 je v ulici Pri lipi na Vrhniki v stanovanju pri plinski peči iztekala voda. Gasilci PGD Vrhnika so zaprli ventile in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Ob 8.30 so posredovali gasilci PGD Stara cerkev v naselju Polom v občini Kočevje, kjer so s pomočjo lestve pomagali stanovalcu s poledenele strehe, na kateri je obstal.

Ob 17.59 so posredovali gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije na Šišenski cesti v Ljubljani, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.42 so v Železarni Ravne v Ravnah na Koroškem gasilci KGZ Ravne izčrpali hladilno vodo, ki je zaradi izpada električne energije in posledično nedelujočih črpalk, poplavila prostore treh objektov.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, bo v sredo zvečer in v noči na četrtek ob slovenski obali gladina morja povišana. Morje se bo na najnižjih deli obale pričelo razlivati okoli 21. ure. V času najvišje gladine, med 22. in 1. uro, bo morje lahko poplavljalo nižje dele obale tudi v višini nad 30 cm. Povišana gladina morja bo sovpadala z valovanjem višine okoli 1 meter. Morje se bo lahko razlivalo na najnižjih delih obale vse do zgodnjih jutranjih ur.

Od srede zvečer do jutri zjutraj se bo na prehodu s Primorske na Notranjsko pojavljal žled. Ob morju bo danes zvečer pihal močan jugo, morje bo poplavilo nižje ležeče dele obale. Na Gorenjskem ter v višjih legah severne Primorske in na Notranjskem bo zapadlo okoli 30 cm snega, drugod po nižinah osrednje in južne Slovenije od 10 do 20, na vzhodu pa od 5 do okoli 10 cm.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/