Skoči do osrednje vsebine

Agencija omogoča večjo varnost pred plazovi in poplavami na slovensko-avstrijski meji

V projektu "Javna opozorila za zmanjšanje tveganj zaradi padavin in snežne odeje" (CROSSRISK) smo kot Agencija za okolje sodelovali pri pripravi projekcij tveganj, povezanih s padavinami in snegom, oblikovanju skupne napovedi snežnih padavin in opozarjanju pred snežnimi plazovi ter pri nadgradnji sistemov napovedovanja poplav na reki Muri.

Na strani crossrisk.eu lahko dostopate do osveženih podatkov in uporabnih informacij v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku. Za štiri področja lahko izveste informacije in napovedi, ki pomenijo mejo med varnostjo in nevarnostjo.

Za tiste, ki načrtujete obisk gora pozimi, smo uredili plazovni bilten, ki za gorske skupine severne Slovenije in južne Avstrija podaja nevarnost snežnih plazov.

Presodite, ali je potrebno in modro obiskati gore v zimskem času. Ne precenjujte svojih sposobnosti. Prihranite si morebitne poškodbe, ne podajajte se v smrtno nevarnost in ne silite za seboj v isto nevarnost gorskih reševalcev. Svojim bližnjim ne povzročajte skrbi in žalosti.

Kako brati plazovni bilten.

Zbiramo in posredujemo podatke o višini snežne odeje, vremenu o dnevnem potencialu za zasneževanje smučišč na širšem območju slovensko-avstrijske meje. Video pojasnilo.

Pripravili smo prikaz aktualnih urnih in dnevnih vrednosti pretokov reke Mure in njenih pritokov za pretekle tri dni in simulacije dnevnih pretokov za prihodnjih osem dni.

V aplikaciji lahko poiščete povratne ravni ekstremnih padavin in snežnih obtežb stavb za določeno lokacijo in določeno časovno obdobje. Video pojasnilo.

V okviru projekta razvite in posredovane informacije so uporabne za:

  • pristojne javne ustanove za zaščito in reševanje,
  • ljubiteljske in profesionalne obiskovalce gorskega sveta,
  • turistične delavce,
  • projektante in
  • splošno javnost.

Na projektnih vsebinah je sodelovalo sedem ustanov iz Slovenije in Avstrije pod vodstvom avstrijskega projektnega partnerja ZAMG.

Projekt CROSSRISK smo izvajali v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Avstrija v obdobju 2014 - 2020. Vrednost celotnega projekta je znašala 1.572.136 evrov. Sofinanciranje je zagotovila Evropska unija v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj v deležu 85 %, partnerji pa so zagotovili 15 % sredstev.

Uporabne informacije projekta CROSSRISK o višini snežne odeje, nevarnosti plazov, o reku Muri, obtežbi stavb, podnebju.

Uporabne informacije projekta CROSSRISK | Avtor: ARSO

1 / 2