Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin na konferenci Evropske obrambne agencije

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes udeležil letne konference Evropske obrambne agencije. V ospredju pogovorov so bile inovacije na področju evropske obrambe, minister Tonin je sodeloval na panelu Obrambne inovacije – Strateška nujnost za Evropsko unijo?

Zbrane so najprej nagovorili izvršni direktor Evropske obrambne agencije Jiři Šedivý, vodja Evropske obrambne agencije, visoki predstavnik in podpredsednik Evropske komisije Josep Borell Fontelles ter predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Minister mag. Matej Tonin je v svojem nagovoru izpostavil pomen obrambnih inovacij za razvoj strateške in tehnološke suverenosti. Priča smo hitremu tehnološkemu razvoju in nova področja, kot so kibernetika in umetna inteligenca, brišejo mejo med civilno in obrambno sfero, poudarja Tonin. Oblikovanje obrambne tehnološke in industrijske evropske baze je nujna za strateško avtonomijo in kredibilnost znotraj skupne varnostne in obrambne politike.

Minister Tonin je v svojem nagovoru poudaril tudi pomen malih in srednje velikih podjetij, ki so na področju inovacij lahko gonilo napredka. »Mala in srednje velika podjetja so pomembna, ker se lahko hitro prilagodijo novim inovativnim idejam,« poudarja Tonin in dodaja, da dobro sodelovanje s civilno sfero nima učinka le na obrambo, temveč ima tudi pozitiven vpliv na ekonomijo.

V odgovoru na vprašanje, kako Slovenija in Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije podpira obrambne inovacije, je minister pojasnil, da Slovenija nima posebnih obrambnih razvojnih inštitutov, kar jo usmerja v dobro sodelovanje s civilno sfero oziroma gospodarstvom. Tonin je poudaril pomen grozda slovenske obrambne industrije in številnih podjetij z inovativnimi produkti (C-astral, Pipistrel, Skylabs …).

Evropska obrambna agencija je na tokratni letni konferenci poleg slovenskega obrambnega ministra mag. Mateja Tonina gostila belgijsko obrambno ministrico Ludivine Dedonder ter namestnika poljskega obrambnega ministra Marcina Ociepo. Konferenca je potekala v hibridnem načinu, minister Tonin se je je udeležil prek avdio-video povezave.

Minister za sejno mizo z računalnikom pred seboj. V ozadju so rjave zavese in zastavi Slovenije ter EU

Minister Matej Tonin se je konference udeležil prek avdio-video povezave | Avtor: Monika Sušanj, MORS