Skoči do osrednje vsebine

Gospodarskega povezovanje s Slovenci po svetu in slovenskimi organizacijami v Sloveniji

Na pobudo ministrice za Slovence v zamejstvo in po svetu dr. Helene Jaklitsch se je včeraj, 6. decembra, v popoldanskih urah odvilo spletno srečanje na temo gospodarskega povezovanja s Slovenci po svetu in med njimi. Namen sestanka je bilo povezati slovenske gospodarske zbornice po svetu in podjetnike s pomembnimi gospodarskimi strukturami v Sloveniji.

Udeleženci sestanka na zoom-u.

Udeležnci sestanka. | Avtor USZS

Tako so se sestanka med drugim udeležili izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček, generalni direktor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Danijel Lamperger, direktor SPIRIT Slovenija Tomaž Kostanjevec ter vodja Sektorja za spodbujanje internacionalizacije pri SPIRIT Slovenija Mateja Jarc. Na srečanju so sodelovali predsedniki in člani slovenskih gospodarskih zbornic po svetu, in sicer Slovensko-avstralske gospodarske zbornice, Gospodarske zbornice Slovenija-Brazilija (Slobraz), novoustanovljene Gospodarske zbornice Slovenija-Argentina, pa tudi predstavniki Slovenske globalne poslovne povezave, ki je v zadnjih dveh letih začela z intenzivnim povezovanjem uspešnih slovenskih podjetnikov in podjetij po vsem svetu, pa tudi z matično domovino.  Dogodek, ki je sledil v preteklih tednih izvedenim posamičnim srečanjem ministrice dr. Jaklitsch s temi organizacijami, je bil namenjen navezavi stikov  ter uvodni predstavitvi njihovega delovanja in aktivnosti. Na sestanku so bili prisotni tudi predstavniki Ministrstva za zunanje zadev in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter veleposlanika Republike Slovenije v Argentini in  slovenski veleposlanik v Braziliji.

Sogovorniki so se strinjali, da ima povezovanje z uspešnimi poslovneži slovenskega rodu, ki delujejo v tujini, velik potencial za vzajemno krepitev in uveljavljanje slovenskih podjetij doma in na mednarodnem trgu. Medsebojno sodelovanje je koristno in celo nujno potrebno tako za rojake po svetu kot tudi za matico. Še posebej so pomembni kontakti na oddaljenih trgih, kjer je vloga slovenskih gospodarskih zbornic in podjetnikov slovenskega rodu še toliko večja, saj ti najbolje poznajo lokalne trge ter zakonodajo države, v kateri delujejo.

Da je interes za tovrstno povezovanje zelo velik so potrdili vsi sogovorniki, uvodno srečanje pa je prineslo tudi že nekaj konkretnih idej. Med drugim je bil podan predlog, da se tovrstna povezovanja in sodelovanja med Slovenci po svetu, zamejstvu in z Republiko Slovenijo v neki obliki formalizira ter jasno definira. Na ta način bi bili postavljeni stabilni sistemski temelji za delo, obenem pa bi omogočilo tudi bolj poglobljeno in konkretno sodelovanje v okviru posameznih gospodarskih panog.

Prisotni so izrazili zahvalo ministrici dr. Jaklitsch za njeno pobudo povezovanja, srečanje pa zaključili z dogovorom o ponovnem srečanju vseh včerajšnjih udeležencev, takrat še z več konkretnimi idejami in tudi že z realizacijo katere od njih.