Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. decembra 2021

Visok sneg

Izpostava Celje

Ob 1.50 sta se v naselju Šentvid pri Zavodnju, občina Šoštanj, na vozišče podrli drevesi. Z vozišča so ju odstranili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 10.02 se je v Industrijski ulici v Mariboru na gradbišču poškodoval delavec. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so s pomočjo avto lestve nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor pri prenosu poškodovanca.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.00 je na Češnjici, občina Železniki, v poslovnem obratu nenadoma obolel delavec. Na kraju so mu prvo pomoč nudili sodelavci in gasilci PGD Železniki do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka, ki so nadaljevali z oživljanjem. Oživljanje ni bilo uspešno.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.35 je na poti na Ljubljanski grad v Ljubljani osebo obšla slabost. Poleg reševalcev NMP Ljubljana so posredovali tudi gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana, ki so osebo oskrbeli in jo pospremili do reševalnega vozila. Reševalci so jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 14.37 sta na cesti Prade–Pobegi, občina Koper, trčili osebni vozili. Poškodovala se je ena oseba. Enota Prehospitalne enote (PHE) - obala jo je oskrbela in odpeljala v bolnišnico Izola. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.06 sta na štajerski avtocesti med priključkom Sneberje in razcepom Zadobrova, občina Ljubljana, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz osebnega vozila iznesli poškodovano osebo in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana.  Reševalci so jo prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in delavci Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS)-a.

Ob 18.34 se je v naselju Spodnji Log v občini Litija pripetila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ponesrečene osebe in razsvetljevali kraj dogodka.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.31 sta v naselju Lomanoše, občina Gornja Radgona, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Gornja Radgona so poškodovanega voznika rešili iz avtomobila in ga prenesli do reševalnega vozila ter sanirali mesto nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.45 je v Arji vasi, občina Žalec, zaradi neustrezno odloženega pepela zagorel izolacijski material v fasadi. Začetni požar so pogasili stanovalci, gasilci PGD Dobriša vas-Petrovče, Arja vas in Drešinja vas pa so objekt pregledali.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.19 so v naselju Klada, občina Škofljica, gasilci PGD Želimlje pogasili del požarišča, ki se je ponovno vnel na delu ostrešja stanovanjskega objekta. Pri opravljanju pregleda dimniške tuljave, so se saje v dimniku ponovno vnele. Gasilci so ponovno pogasili požar ter očistili dimniško tuljavo ter ohladili peč in tuljavo.

Ob 13.24 je na požarišču nedavnega požara v Plemljevi ulici v Ljubljani ponovno gorelo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pogasili manjše žarišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.45 je v Ivanji vasi v Mirni Peči v stanovanjski hiši gorel lesen strop ob dimniku. Lastnik je z ročnim gasilnim aparatom pričel gasiti požar že pred prihodom gasilcev Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto, PGD Mirna Peč in Jablan, ki so nato požar, ki je zajel okoli dva kvadratna metra lesenega stropa, dokončno pogasili in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Gasilci PGD Mirna Peč so ostali na gasilski straži.

Izpostava Postojna

Ob 15.00 je v naselju Šembije v občini Ilirska Bistrica med sušenjem mesnih izdelkov v sušilnici zagorelo. Požar so omejili domači in sosedje, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Knežak in Ilirska Bistrica, ki so tudi pregledali objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.00 je na Karlovški cesti v Ljubljani zagorelo v zadnjem delu avtobusa. Požar je ob pomoči policistov pogasil voznik avtobusa. Gasilci GB Ljubljana so pregledali vozilo, izmerili koncentracijo plina, nadaljnje posredovanje pa ni bilo potrebno.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.44 je v Potrčevi ulici v Ljubljani gorel komunalni zabojnik. Pred prihodom gasilcev so ga mimoidoči odmaknili na prosto. Velik zabojnik za papir, ki ga je ogenj v celoti uničil, so gasilci GB Ljubljana pogasili in ohladili z vodo. Pregledali so tudi preostale zabojnike in okolico.

 

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.15 je pri pokopališču v Renčah, občina Renče-Vogrsko, zagorela vsebina zabojnika za komunalne odpadke. Požar, ki se je razširil tudi na sosednji zabojnik in bližnje ciprese, so pogasili gasilci PGD Renče-Vogrsko.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 13.36 je v Ulici Viktorja Kejžarja na Jesenicah, občan zaznal vonj neznanega izvora. Gasilci GARS Jesenice so opravili pregled objekta in meritev prisotnosti nevarnih plinov v objektu in stanovanju, nevarnosti ni bilo zaznati. Na kraju ostala policija in reševalci NMP Jesenice, ki so oskrbeli obolelo osebo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.08 je v Ulici svežih idej v Velenju iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Velenje so z vpojnim sredstvom posuli oljni madež in počistili cestišče.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.37 je v naselju Brezno, občina Podvelka, prišlo do izpada oskrbe z električno energijo. Brez elektrike je bilo 115 odjemalcev. Napako so odpravili dežurni delavci pristojnega elektro podjetja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.40 so posredovali gasilci PGD Brežice v Artičah, kjer je bila v stanovanjski hiši onemogla oseba. Gasilci so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, reševalci NMP Brežice pa so onemoglo osebo oskrbeli in jo prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.35 so na Zaloški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije odprli vhodna vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana do obolele osebe.

Ob 2.08 so na Pražakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 20.53 se je čez Večno pot v Ljubljani podrlo večje drevo. Gasilci GB Ljubljana so ga razžagali, umaknili s ceste in sprostili promet.

Izpostava Maribor

Ob 10.15 so gasilci JZ GB Maribor na Besednjakovi ulici v Mariboru s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in s tem omogočili vstop v stanovanje reševalcem NMP in Policiji.

Ob 13.55 so na Bevkovi ulici v Mariboru reševalci potrebovali pomoč pri prenosu ponesrečenca. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so ponesrečenca iz tretjega nadstropja transportirali do reševalnega vozila

Ob 17.35 se je v Hlebovi ulici v Mariboru v stanovanju nahaja poškodovana oseba. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so s pomočjo lestve vstopili v stanovanje, odprli vhodna vrata in tako omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do poškodovane. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 22.25 sta se v naselju Hrenca v občini Maribor na cesto preko električnih kablov podrli drevesi. Gasilci JZ GB Maribor so drevesi razžagali in odstranili, električni kabli niso bili poškodovani.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/