Skoči do osrednje vsebine

Sprejeto Evropsko partnerstvo za meroslovje

Evropski parlament in svet sta sprejela pobudo Evropskega partnerstva za meroslovje. Odločitev je bila sprejeta 18. novembra 2021 in v Uradnem listu objavljena 30. novembra 2021.

Partnerstvo za meroslovje gradi na napredku, doseženem v okviru prejšnjih evropskih meroslovnih raziskovalnih programov, in želi zagotoviti nove temelje za razvoj samozadostnih in usklajenih meroslovnih infrastruktur, z zmožnostjo nadaljevanja skupnih raziskav in inovacij po letu 2030.

V času izvajanja od 2022 do 2030 bo združilo nacionalne meroslovne inštitute in zainteresirane strani, da bi prispevali pri globalnih izzivih, vključno z zdravjem in podnebjem, podprli evropski zeleni dogovor in s skupnimi raziskavami podprli inovacije v industriji.

Partnerstvo za meroslovje bodo sofinancirale države članice in EU s pričakovanim proračunom v višini več kot 700 milijonov evrov. Pričakovani vpliv evropskega partnerstva na meroslovje je raznolik, saj bo to podpiralo široko paleto politik, trgovino in ključne evropske izzive. 

Odločitev o Evropskem partnerstvu za meroslovje je bila 30. novembra že objavljena tudi v Uradnem listu.