Skoči do osrednje vsebine

Na novinarski konferenci o delu Vojaške zdravstvene enote

Na današnji redni tedenski novinarski konferenci, ki je potekala na vojaškem delu letališča na Brniku, je poveljnik Vojaške zdravstvene enote (VZE) polkovnik Aleksander Vidergar predstavil enoto in njihovo delo, tudi v času covid-19.

Kot poudarja Vidergar, je poslanstvo enote zagotavljanje pripravljenosti in odzivnosti za izvajanje zdravstvene, veterinarske in laboratorijske jedrske, radiološke, kemijske in biološke oskrbe v vseh oblikah delovanj Slovenske vojske na območju Republike Slovenije in v tujini, sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter oblikovanje operativnih zmogljivosti.

V času covid-19 je enota vzpostavila posebno organiziranost za preprečevanje širjenja okužb. Postavili so posebno operativno skupino VZE, strokovno svetovalno skupino poveljnika sil Slovenske vojske, epidemiološko in analitično skupino, mobilne skupine za testiranje in dezinfekcijo ter cepilna mesta. Od sredine novembra zagotavljajo tudi enote vojaških zdravstvenih delavcev, ki ob porastu hospitaliziranih s covid-19 pomagajo v slovenskih bolnišnicah – v Univerzitetnih kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru in v Splošnih bolnišnicah v Celju in Novem mestu.

Več o delu VZE lahko preberete na priloženi predstavitvi in pogledate na kanalu Youtube.

Poveljnik za govornico z mikrofoni pred seboj, pred meglenim ozadjem letališča.

Polkovnik Aleksander Vidergar, poveljnik Vojaške zdravstvene enote Logistične brigade Slovenske vojske | Avtor: Monika Sušanj, MORS