Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. decembra.

Plazovi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.26 je na cesto Ožbalt–Kapla, občina Podvelka, zdrsnil zemeljski plaz in oviral promet. Cesto so očistili delavci Komunalnega podjetja (KP) Radlje ob Dravi.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Od 17.30 do 20.57 je na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, občina Vipava, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro pričela veljati zapora prometa 1. stopnje.  Prepoved je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.05 je v Skomarju, občina Zreče, vozilo zdrsnilo v obcestni jarek. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zreče so zavarovali kraj ter vozilo potegnili iz jarka. Voznika ali potnikov ni bilo na kraju.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.48 je v naselju Zavrstnik v občini Šmartno pri Litiji osebno vozilo zbilo pešca. Gasilci PGD Litija in Kostrevnica so kraj dogodka zavarovali, oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP) ter osvetljevali območje. Poškodovana oseba je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 20.08 je na severni ljubljanski obvoznici na razcepu Zadobrova v smeri Novih Jarš, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in s pomočjo hidravličnega dvigala na vozilu dvignili vozilo z ograje in postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.36 je v naselju Gornji Dolič v občini Mislinja osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec so skupaj z reševalci in gasilci PGD Dolič - Šentflorjan oskrbeli poškodovanca, zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine, vozilo postavili nazaj na kolesa in usmerjali promet. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so poškodovanega voznika prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

Ob 12.59 sta v naselju Poljana, občina Prevalje, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, očistili vozišče, nudili pomoč pri usmerjanju prometa in nalaganju vozila na vozilo vlečne službe. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so na kraju dogodka pregledali udeležene osebe.

Ob 14.05 je v naselju Dobrova v občini Radlje ob Dravi osebno vozilo zdrsnilo z vozišča. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, vozilo potegnili nazaj na vozišče ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine. V nesreči se nihče ni telesno poškodoval.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.55 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v kraju Zabukovica, občina Žalec. Gasilci PGD Zabukovica so  nadzorovali zgorevanje saj, prezračili kurilnici in pregledali dimnik in okolico s termovizijsko kamero. Na kraju je bi tudi dimnikar, ki je očistil dimno tuljavo.

Ob 14.50 so v naselju Silova v občini Velenje gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentilj so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in pregledali okolico dimnika s termovizijsko kamero. Lastnikom so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.27 je v Raičevi ulici v Ljubljani v kuhinji stanovanjske hiše zagorel kavni avtomat, ogenj pa se je razširil na hladilnik. Gasilci GB Ljubljana in PGD Tomačevo-Jarše so požar pogasili, odklopili elektriko v hiši in zaprli glavno plinsko pipo. Objekt so prezračili in ga preventivno pregledali. Zaradi poškodovane plinske napeljave so posredovali tudi dežurni delavci Plinarne Ljubljana.

Ob 14.01 so na Partizanski cesti v Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Višnja Gora so goreče saje pogasili, dimnik očistili in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.01 je na lokaciji nedavnega požara v Plemljevi ulici v Ljubljani ponovno gorelo. Gasilci PGD Vižmarje - Brod in GB Ljubljana so s pomočjo avto lestve pogasili tri težko dostopna žarišča.

Ob 21.55 je v naselju Klada, občina Škofljica, zagorela stanovanjska hiša. Požar, ki je stanovanjski objekt v celoti uničil, so pogasili gasilci PGD Škofljica, Želimlje, Lavrica, Orle, Pijava Gorica, Vrh nad Želimljami in Golo.

Izpostava Ptuj

Ob 19.31 je v naselju Lovrenc na Dravskem polju, občina Kidričevo, zagorelo gospodarsko poslopje. Gasilci PGD Lovrenc, Pleterje, Apače, Kidričevo so požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov pogasili, pogorišče pregledali in premetali s pomočjo delovnega stroja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.14 so v naselju Javnik, občina Podvelka, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Brezno - Podvelka so goreče saje pogasili in prostore pregledali s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.45 je na avtocestnem izvozu za Lukovico v smeri Celja, občina Lukovica, zagorelo v motornem delu osebnega vozila. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj požara in pogasili požar, ki je uničil celotni prednji del osebnega vozila.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.58 je v Mladinski ulici v Vuzenici prišlo do iztekanja kurilnega olja na dvorišču stanovanjske hiše. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so preprečili nadaljnje iztekanje, prečrpali ostanek kurilnega olja iz rezervoarja in očistili dvorišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 5.56 je na Trubarjevi v Celju v stanovanju prišlo do izliva vode zaradi napake na ogrevalni enoti. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so zaprli ventili na sistemu ogrevanja ter posesali vodo. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 23.04 je v naselju Šentvid pri Zavodnju, občina Šoštanj, zaradi zasnežene gozdne poti obtičalo osebno vozilo. Gasilci PGD Velenje so osebno vozilo s tehničnim posegom izvlekli iz gozda.

Izpostava Kranj

Ob 12.45 je v Gogalovi ulici v Kranju obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.01 se je na cesti Jezero–Tomišelj v občini Brezovica podrlo drevo. Drevo so razžagali in odstranili gasilci PGD Jezero. 

Izpostava Trbovlje

Ob 6.15 so na Nasipih v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Ekipa NMP Trbovlje jo je oskrbela in prepeljala v SB Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/