Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan o pomenu krepitve sodelovanja med Afriško unijo in EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na virtualnem dogodku "Vključujoča in odporna digitalna preobrazba: novo poglavje v odnosih med Afriško unijo in Evropsko unijo?" poudaril pomen krepitve sodelovanja med Afriško unijo in EU na tem področju.

V uvodnem nagovoru dogodka je državni sekretar dr. Raščan poudaril, da vpliv digitalizacije in novih tehnologij na človekove pravice in svoboščine zahteva vse večjo pozornost, saj bliskovit razvoj prebojnih tehnologij ne ponuja zgolj priložnosti, temveč tudi izzive. To velja tudi za Afriško unijo in Evropsko unijo ter njune medsebojne odnose. Obe uniji postavljata kot svojo politično prioriteto spopadanje z izzivi vprašanj vključujoče in odporne digitalne preobrazbe. 

Državni sekretar dr. Raščan je še izpostavil, da je za ustvarjanje odprtega in varnega digitalnega okolja s pravno jasnostjo in gotovostjo za vse udeležence potreben strateški pristop ter medcelinski dialog in sodelovanje med Afriko in Evropo.

Dogodek je potekal v soorganizaciji slovenskega predsedstva Svetu EU, Inštituta EU za varnostne študije, Svetovnega foruma za kibernetsko odpornost ter raziskovalno-svetovalne skupine Research ICT Africa.