Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. decembra 2021.

Potresi

Izpostava Postojna

Ob 6.55 in 7.02 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potresa magnitud 3,0 in 1,7 v bližini Jelšan, 63 km južno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so močnejši potres čutili posamezni prebivalci Postojne, Pivke, Knežaka, Ilirske Bistrice, Ribnice, Loškega Potoka in okoliških naselij.

 

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 18.53 je na Novovaški cesti v Žireh zaradi zamašenega kanalizacijskega odtoka fekalna voda poplavila garažo stanovanjskega objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dobračeva so iz garaže prečrpali približno 2 kubična metra vode.

 

Visok sneg

Izpostava Celje

Ob 6.33 so v naselju Zavrh pri Galiciji, občina Žalec, gasilci PGD Zavrh pri Galiciji razžagali in odstranili drevo, ki je padlo čez cesto.

Ob 15.33 se je na lokalno cesto v Malih Rodnah, občina Rogaška Slatina, podrlo drevo. Posredovali so gasilci PGD Rogaška Slatina, ki so zavarovali kraj dogodka, drevo razžagali in odstranili.

Ob 19.48 se je na cesti Zabukovica proti Šmohorju na vozišče podrlo drevo. Gasilci PGD Zabukovica so zavarovali kraj, odstranili drevo in očistili vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.50 se je v bližini naselja Štangarske Poljane, občina Šmartno pri Litiji, na vozišče podrlo več dreves. Podrta drevesa so odstranili gasilci PGD Štangarske Poljane.

Ob 22.24 je na Pavšičevi ulici v Ljubljani drevo padlo med osebne vozile na dovozno pot do stanovanjskega objekta. Drevo so odstranili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Ob 23.27 se je na cesti med naseljema Topole in Šinkov Turn, občina Mengeš, na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Šinkov Turn.

Izpostava Maribor

Ob 17.15 se je na lokalno cesto v Zgornji Kungoti podrlo drevo, ki je predstavljalo nevarnost za vozila na cesti. Gasilci PGD Zgornja Kungota so ga s pomočjo tehničnih sredstev odmaknili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.57 se je na regionalno cesto Prevalje–Mežica v občini Prevalje, zaradi teže snega podrlo nekaj večjih vej in delno zaprlo promet. Cesto so počistili delavci cestnega podjetja VOC Celje.

Ob 16.04 se je v Javorju na cesto Črna–Šentvid, občina Črna na Koroškem, zaradi teže snega podrla smreka, ki je zaprla en vozni pas. Posredovali so delavci cestnega podjetja VOC Celje, ki so drevo odstranili.

Ob 20.46 je v naselju Tolsti Vrh pri Ravnah na Koroškem na vozišče padlo večje drevo. Podrto drevo so odstranili dežurni delavci JKP Ravne na Koroškem..

Ob 21.37 je v naselju Dobrije v občini Ravne na Koroškem na vozišče podrlo večje drevo. Drevo so odstranili dežurni delavci JKP Ravne na Koroškem.

Ob 22.15 je na cesti Ožbalt – Kapla na Kozjaku v občini Podvelka na vozišče padlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Kapla.

Izpostava Trbovlje

Ob 22.02 se je v naselju Tirna, občina Zagorje ob Savi, na stanovanjski objekt podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Tirna.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.58 je v proizvodnih prostorih podjetja v Lokavcu, občina Ajdovščina, z višine okoli enega metra padel delavec in si poškodoval glavo. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ajdovščina so poškodovanca oskrbeli in odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.47 si je v podjetju na Glančniku v Mežici delavec pri delovnem procesu poškodoval roko. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so ga oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Ob 17.08 je v Železarni Ravne v Ravnah na Koroškem po stopnicah padel delavec.  Poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem so poškodovanega oskrbeli do prihoda reševalcev ZRCK Ravne. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.56 je na Kovaški cesti v Zrečah voznik z osebnim vozilom zbil osebi. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj nesreče, kraj osvetljevali in nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Slovenske Konjice.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.19 je na Zasavski cesti v Ljubljani tovorno vozilo zdrsnilo z vozišča in nasedlo na bankini. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in preventivno pregledali rezervoarje zaradi iztekanja goriva. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.39 se je na cesti Metlika–Slamna vas, občina Metlika, voznica z osebnim vozilo prevrnila na streho. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Metlika so poškodovano na kraju oskrbeli in jo odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa in ga odstranili s cestišča, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom in očistili cestišče.

Izpostava Postojna

Ob 15.51 sta na cesti v naselju Jasen v občini  Ilirska Bistrica trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica. Poškodovano osebo so prepeljali na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 18.24 je na cesti Bloška Polica–Lož, občina Cerknica, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste pod brežino. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so kraj zavarovali, odklopili akumulator, z vrvno tehniko so sopotnico v vozilu transportirali v reševalno vozilo. V prometni nesreči se je poškodovala sopotnica. Reševalci NMP Cerknica so jo odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 14.50 je v naselju Stojnci, občina Markovci, osebno vozilo zapeljalo s cestišča na njivo. Gasilci PGD Ptuj so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj poškodovane osebe.

Ob 18.24 sta v Trnovski vasi trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, osvetljevali kraj, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj, ki so v nesreči poškodovani osebi na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Ptuj.

Ob 18.41 so v bližini naselja Zgornja Hajdina, občina Hajdina, na avtocesti trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ptuj in Hajdina so zavarovali kraj prometne nesreče, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli po razlitih motornih tekočinah in nudili pomoč pri oskrbi reševalcem NMP Ptuj, ki so v nesreči štiri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.07 je v industrijskem obratu na Bežigrajski cesti v Celju zagorelo v sistemu za odsesavanje. Požar so pričeli z ročnimi gasilniki gasiti zaposleni, nato pa so posredovali gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Celje Gaberje, ki so ga dokončno pogasili, odstranili gorljiv prah iz sistema in prezračili ter pregledali prostore.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.03 so v Zgornjih Gameljnah, občina Ljubljana, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Do prihoda gasilcev GB Ljubljana so stanovalci ugasnili ogenj v kaminu, gasilci pa so nato opravili pregled dimne tuljave in stanovalcem svetovali obisk dimnikarske službe pred nadaljnjim kurjenjem v kaminu.

Izpostava Maribor

Ob 11.00 je v naselju Zgornji Porčič, občina Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, zagorela električna napeljava v bivalnem vikendu. Gasilci PGD Sveta Trojica so izklopili elektriko in pogasili požar, ki se je razširil na ostrešje objekta.

 

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Celje

Ob 21.59 so v Kasazah, občina Žalec, gasilci PGD Kasaze-Liboje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 15.22 se je ob morju, v bližini strunjanske plaže v občini Piran, poškodovala oseba. Posredovali so reševalci Reševalne službe slovenske Istre in gasilci JZ GB Koper. Poškodovano osebo so prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.02 so na Ziherlovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do onemogle osebe. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 10.11 se je v zaklenjenem stanovanju na Čanžekovi ulici v Ljubljani nahajala neodzivna oseba. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in skupaj z reševalci NMP Ljubljana osebi nudili prvo pomoč z oživljanjem. Kljub hitri intervenciji reševalnih služb, je oseba umrla na kraju dogodka.

Ob 10.15 so gasilci PGD Preska Medvode posredovali v naselju Golo Brdo, občina Medvode, kjer so zaradi ogroženosti stanovanjske hiše očistili vodni prepust in omogočili odtekanje meteorne vode.

Dne 2.12.2021 so gasilci GB Ljubljana nadaljevali z gašenjem manjših žarišč in prekopavanjem požarišča v skladišču bivše Metalke na Plemljevi ulici v Ljubljani. Organizirana je tudi gasilska straža, ki naj bi na lokaciji požara izvajala aktivnosti do jutranjih ur 03.12.2021, ko bo ponovno izveden pregled požarišča. Na podlagi pregleda požarišča bodo spreli nadaljnje odločitve o posredovanju na požarišču.

Izpostava Maribor

Ob 13.20 so v Leskovarjevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Slovenska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.17 je v naselju Črni vrh nad Idrijo, občina Idrija, podtalnica zalila skladišče sekancev v osnovni šoli. Vodo iz prostorov so prečrpali gasili PGD Črni Vrh.

Izpostava Ptuj

Ob 11.55 so v Prvencih, občina Markovci, gasilci PGD Ptuj ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in s tem omogočili vstop reševalcem NMP Ptuj.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/