Skoči do osrednje vsebine

Odbor 255 podal pozitivno mnenje glede kandidature dr. Damjana Kukovca za sodnika na Splošnem sodišču EU

Odbor 255, ki preverja primernost kandidatov za položaje v okviru Sodišča Evropske unije, je 29.11.2021 podal pozitivno mnenje o ustreznosti dr. Damjana Kukovca za sodnika na Splošnem sodišču EU.

Kukovčevo kandidaturo za sodnika na Splošnem sodišču EU je Državni zbor potrdil julija letos. Nato ga je čakal še preizkus pred Odborom 255, ki v skladu z lizbonsko pogodbo preverja primernost kandidatov za položaje v okviru sodišča unije.

Konferenca predstavnikov vlad držav članic EU bo o kandidatih, glede katerih je Odbor 255 zavzel pozitivno mnenje, po vsej verjetnosti odločala še v tem mesecu. Sodnike Splošnega sodišča EU, skladno s členoma 253 in 254 Pogodbe o delovanju Evropske unije, v medsebojnem soglasju namreč imenujejo vlade držav članic, po posvetovanju z Odborom iz člena 255.  

Vsaka država članica ima na splošnem sodišču dva sodnika. Gre torej za drugo prosto sodniško mesto Republike Slovenije na Splošnem sodišču EU; dr. Maja Brkan je mandat sodnice na Splošnem sodišču EU nastopila 6. 7. 2021.