Skoči do osrednje vsebine

Ministrska konferenca EU–Zahodni Balkan za področje pravosodja in notranjih zadev na Brdu pri Kranju

Ministrstvo za pravosodje in Ministrstvo za notranje zadeve danes in jutri na Brdu pri Kranju organizirata ministrsko konferenco EU–Zahodni Balkan za področje pravosodja in notranjih zadev. Vsakoletno srečanje je namenjeno krepitvi regionalnega sodelovanja, dobrososedskim odnosom in podpori približevanju držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam.

Jutri bo srečanje ministrov in ministric za pravosodje vodil minister za pravosodje in predsedujoči Svetu EU za pravosodje Marjan Dikaučič. Minister ob tem poudarja »zavezanost vseh sodelujočih za krepitev pravne države in vladavine prava.« Dodal je, da so pri tem ključna »nenehna prizadevanja za zagotovitev neodvisnosti, odgovornosti, integritete, kakovosti in učinkovitosti pravosodnih sistemov.« Glavne teme srečanja s področja pravosodja bodo vladavina prava, pravosodne reforme, izboljšanje sistemov za usposabljanje v pravosodju ter različne pobude in izzivi na področju digitalizacije pravosodja.

Pravosodnega dela konference se bodo, poleg ministrov z Zahodnega Balkana, udeležili tudi evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in predstavniki prihodnjega tria predsedstev Svetu EU (Francija, Češka in Švedska).