Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na zasedanju OVSE poudaril pomen celovite varnosti, medsebojnega zaupanja in politične volje za soočanje z aktualnimi izzivi

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Stockholmu udeležil 28. ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), na katerem so zunanji ministri razpravljali o konfliktih in aktualnih krizah v regiji ter poudarili pomen učinkovitega pristopa OVSE pri izvajanju koncepta celovite varnosti.

Minister dr. Logar se je na plenarnem zasedanju, ki se ga udeležujejo ministri 57 držav, zavzel za obnovo medsebojnega zaupanja in krepitev politične volje sodelujočih držav OVSE. Konflikti v regiji se namreč povečujejo, medtem ko se prag uporabe nasilja znižuje. Pozval je k spoštovanju temeljnih načel in zavez organizacije ter neuporabi vojaške sile. Izpostavil je pomen preventivnega varnostnega delovanja na področju transnacionalnega organiziranega kriminala, kibernetske varnosti in izboljšanja upravljanja meje, ter s tem v zvezi opozoril na nesprejemljivo dogajanje na zunanji meji Evropske unije z Belorusijo. Slovenija obsoja spodbujanje nezakonitih migracij in obžaluje trpljenje migrantov, zlasti najranljivejših skupin.

V nadaljevanju je minister dr. Logar poudaril nezanemarljivo varnostno tveganje, ki ga na globalni ravni povzročajo podnebne spremembe. Posamezna varnostna vprašanja je potrebno nasloviti na celovit in vključujoč način.

Ob robu ministrskega zasedanja se je minister dr. Logar srečal z ministrom za zunanje zadeve San Marina Lucom Beccarijem. Govorila sta o možnostih za krepitev dvostranskega sodelovanja, pogajanjih o pridružitvenem sporazumu San Marina z EU ter o jadransko jonski makro regiji. V nadaljevanju je minister dr. Logar opravil pogovore z ministrom za zunanje zadeve Kirgizije Ruslanom Kazakbaevom. Govorila sta o okrepljenem gospodarskem sodelovanju, sodelovanju med EU in Srednjo Azijo ter o razmerah v regiji, predvsem v povzezavi z dogajanjem v Afganistanu. 

Sklepni dan ministrskega zasedanja 3. decembra 2021 bodo formalno potrjene ministrske odločitve in deklaracije, med njimi o predsedujoči organizaciji leta 2025, ko bo to funkcijo prevzela Finska ter krepitvi sodelovanja pri soočanju z izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe.