Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. decembra 2021

Visoko plimovanje morja

Ob 6.00 je bila v Piranu, zaradi visokega plimovanja in južnega vetra, sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost. Aktivirani so bili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Piran. Morje je za krajši čas poplavilo najnižje dele obale. V pripravljenosti pa so bili tudi v Izoli gasilci PGD Izola in v Kopru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

 

Plazovi

Izpostava Ptuj

Ob 20.17 se je v Krčevini pri Vurbergu, občina Ptuj, sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Grajena so zgornji del plazu v na površini 80 kvadratnih metrov pokrili s PVC folijo. Spodnji del plazu, ki še vedno plazi si bodo na pobudo poveljnika Civilne zaščite Mestne občine (CZ MO) Ptuj jutri ogledale strokovne službe.

 

Močan veter

Izpostava Ptuj

Ob 13.03 je v Ulici Lackove čete na Ptuju močan sunek vetra odkril streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ptuj so začasno namestili deset kvadratnih metrov pločevinaste kritine.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 15.56 je na Komanovi ulici v Ljubljani v domu za ostarele pri okraševanju novoletne jelke delavko stresla elektrika. Poškodovanko so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrb v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 13.53 je ob Tovarniški ulici v Krškem osebno vozilo zapeljalo z obvoznice po brežini in obstalo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so kraj zavarovali in s tehničnim posegom izvlekli vozilo nazaj na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Ob 17.20 je v ulici Pod obzidjem v Brežicah osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v drevo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj in odklopili akumulator na vozilu, reševalci NMP Brežice pa so poškodovanega voznika oskrbeli na kraju in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Koper

Ob 19.16 sta v predoru Markovec, smer proti Kopru, občina Koper, trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nesreče ter odklopili akumulator na enem vozilu. Voznik je z drugim vozilom pobegnil s kraja nesreče. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v izolsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 21.28 sta na odseku gorenjske avtoceste med Radovljico in Lescami, občina Radovljica, trčili osebni vozili. Gasilci  Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in GARS Jesenice so odklopili akumulatorja na poškodovanih vozilih. Reševalci NMP Radovljica in Bled so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Maribor

Ob 17.19 so na Koroški cesti v Mariboru trčila tri osebna vozila. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, posuli po vozišču razlitih tekočinah in nudili pomoč reševalcem NMP. V nesreči poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.45 je v ulici Movže v Mislinji osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Mislinja so vozilo postavili na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 19.02 sta v naselju Brdinje na Ravnah na Koroškem trčili osebni vozili. Poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter pomagali policiji in vlečni službi pri nalaganju vozil.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 6.28 se je na Ulici Staneta Bokala na Jesenicah, sprožil avtomatski javljalnik požara v objektu. Gasilci GARS Jesenice so med vožnjo, s strani zaposlenih, dobili preklic.

Izpostava Ljubljana

Aktivnosti na požarišču več skladišč bivše Metalke v Plemljevi ulici v Ljubljani so se nadaljevale tekom dneva. Več gasilskih enot je od jutranjih ur gasilo posamezna žarišča, ki so jih ustrezne službe prekopavale z gradbeno mehanizacijo. Železniški promet je od srede zjutraj potekal normalno. Ob 20.36 je bilo aktiviranih novih pet prostovoljnih gasilskih enot iz Gasilske zveze Ljubljana v namen menjave ekip. Gasilci so preko noči nadzorovali objekt in gasili posamezna žarišča. S prekopavanjem, gašenjem in odstranjevanjem pogorelih delov objekta bodo nadaljevali tudi tekom naslednjih dni.

Ob 10.11 so v naselju Prevalje, občina Lukovica, zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Prevoje in Studenec so počakali, da so saje pogorele, očistili dimnik ter prostore in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.02 so v Gerbičevi ulici v Ljubljani zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana–Trnovo so z gasilnikom na prah pogasili požar v tuljavi, očistili dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 22.16 je v Šentvidu, občina Ljubljana, gorela lesena baraka velikosti okoli 2 x 2 metra. Požar so pogasili gasilci PGD Šentvid in GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 21.21 so v Velikem Tinju v občini Slovenska Bistrica zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tinje so objekt varovali dokler saje niso zgorele in dimnik očistili. Gmotna škoda ni nastala.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.55 je med naseljema Gajševci in Radoslavci, občina Ljutomer, gorel drog električne napeljave. Goreti je prenehalo še pred prihodom gasilcev PGD Ljutomer in Radoslavci,  ki so zavarovali kraj in preventivno pregledali okolico. Obveščena je bila pristojna elektro služba.

Ob 21.00 so v naselju Spodnji Ivanjci, občina Gornja Radgona, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Spodnji Ivanjci in Negova. Počakali so, da so saje v dimniku pogorele in nato pregledali dimnik in okolico. Na kraju je bil tudi dimnikar, ki je za tem očistil dimnik.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.07 je v naselju Dolenja Nemška vas, občina Trebnje, gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trebnje, Ponikve, Lukovek in Račje selo so pogasili požar in prezračili prostore. Na intervenciji sta posredovala tudi dežurna delavca pristojnega elektro podjetja in komunale. V požaru se je ena oseba poškodovala in so jo reševalci nujne medicinske pomoči ZD Trebnje oskrbeli na kraju.

Izpostava Postojna

Ob 11.23 so v naselju Novokračine, občina Ilirska Bistrica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše.  Gasilci PGD Jelšane so požar pogasili in pregledali okolico dimnika. Občanu so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 14.35 je pri podjetju Transport v Ilirski Bistrici občan kuril komunalne odpadke. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so ogenj pogasili. Prisotna je bila tudi Policija PP Ilirska Bistrica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.41 je v Brilejevi ulici v Ljubljani na ekološkem otoku gorel zabojnik za smeti. Pred prihodom so goreč zabojnik mimoidoči odstranili stran od drugih zabojnikov in s tem preprečili prenos požara na ostale zabojnike in v bližini parkirana osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in okolico pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.54 je v Bidovčevi ulici v Novi Gorici zagorelo v zabojniku za komunalne odpadke na ekološkem otoku. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.05 je na Cesti 1. maja v Hrastniku gorela vsebina zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Hrastnik.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 15.56 je v naselju Zlakova, občina Zreče, v stanovanjski hiši obstajal sum na prisotnost ogljikovega monoksida. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, izvedli meritev prisotnosti plinov in zaznali minimalno povišano vrednost, prezračili so prostore.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 11.43 so v naselju Rovišče pri Studencu, občina Sevnica, gasilci PGD Sevnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta, v katerem se je nahajala obolela oseba. Reševalci NMP Sevnica so obolelo osebo oskrbeli na kraju in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v bolnišnico. Reševalcem so do reševalnega vozila pri prenosu obolele osebe nudili pomoč gasilci.

Izpostava Celje

Ob 9.00 so v ulici Šalek v Velenju gasilci PGD Velenje skupaj s serviserjem odprli vrata dvigala v večstanovanjskem objektu in rešili eno nepoškodovani osebo.

Ob 15.22 je Na otoku v Celju v stanovanju večstanovanjskega objekta padla onemogla oseba. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so v stanovanje vstopili skozi okno. Pri vstopu v stanovanje so gasilci vonjali plin, ki je puščal pri štedilniku v kuhinji, zato so zaprli ventil za plin, iznesli osebo iz stanovanja in v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Celje, prezračili objekt in izmerili prisotnost plina v objektu.

Ob 15.54 so v Spodnji Rečici v občini Rečica ob Savinji gasilci PGD Rečica ob Savinji nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri prenosu osebe iz reševalnega vozila v stanovanje.

Izpostava Koper

Ob 11.21 so na Šolski ulici v Luciji, občina Piran, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu rešili ujeto osebo.

Izpostava Kranj

Ob 11.58 so v naselju Vrbnje, občina Radovljica, gasilci PGD Radovljica odstranili drevo, ki se je naslonilo na streho stanovanjske hiše in na strehi zamenjali dva strešnika.

Ob 14.24 so v Zgornji Besnici, občina Kranj, gasilci PGD Besnica odstranili drevo, ki se je nagnilo na streho objekta.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.08 so na Proletarski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe, iz enajstega nadstropja večstanovanjskega objekta po stopnicah, do reševalnega vozila.

Ob 11.32 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala poškodovana stanovalka, ki je imela prižgan električni štedilnik. Gasilci so poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Ob 13.08 so na Hrovači v občini Ribnica policisti zaprosili za pomoč pri odpiranju vrat stanovanja. Gasilci PGD Ribnica so v stanovanje v četrtem nadstropju vstopili s pomočjo avto lestve skozi balkon in onemogli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ribnica, ki so nato osebo oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali v nadaljnjo oskrbo v bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.07 se je na avtocesti med priključkoma Trebnje–zahod in Bič, občina Trebnje, kadilo iz osebnega vozila. Gasilci PGD Trebnje so ugotovili, da se kadi zaradi pregretega motorja. Ohladili so vozilo ter nudili pomoč vlečni službi pri odstranitvi vozila. Delavci Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) so s prometno signalizacijo zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Postojna

Ob 16.33 je v Planini, občina Postojna, zaradi izpada električne energije v naselju prišlo tudi do izpada oskrbe z vodo. Gasilci PGD Postojna so na zaprosilo skrbnika črpališča, Kovod d.o.o., postavili agregat za oskrbo z električno energijo in tako omogočili nemoteno oskrbo s pitno vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/