Skoči do osrednje vsebine

Ciril Valant (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Cirila Valanta, nekdanjega predsednika Društva Slovencev v Parizu, ki je bil kasneje dolga leta aktivno vpet v delo tamkajšnje Slovenske katoliške misije, profesorja matematike, stalnega diakona in človeka, ki je imel za Slovence vedno odprta vrata svojega doma. Valant se je že v mladih letih navduševal nad idejo samostojne Slovenije, še posebej pa je bil aktiven v času osamosvajanja.
Ciril Valant, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbol Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Ciril Valant in več na slovenci.si.

Ciril Valant. | Avtor: Exodus TV

Na enem od sestankov, ki so jih v osemdesetih letih organizirali naši izseljenci v Evropi, in sicer v Augsburgu na binkoštnem srečanju, je Valant, kot je sam povedal, zasejal krilatico, ki se je kasneje, v začetkih naše mlade države izkazala za še kako resnično: »Mi Slovenci nimamo lastnih ambasad, zato je vsak Slovenec ambasador.« Verjetno si takrat ni mogel misliti, kako preroške so bili njegove besede. To zavezo je s svojimi dejanji še kako dobro opravičil, ko je s takšno srčnostjo in zagonom aktivno prispeval k nastanku in uveljavitvi samostojne Slovenije. Nekoč je zapisal »Ta zgodba o samostojnosti se ni rodila čez noč.« in če kdo, je gotovo prav on tisti, ki o tem pričuje tudi s svojim življenjem.

Več o Cirilu Valantu pa najdete v prispevku na Slovenci.si.