Skoči do osrednje vsebine

Bataljonska bojna skupina 72. brigade se pripravlja na potrditev certifikacije

Od srede, 1. decembra, do petka, 3. decembra, v Vojašnici generala Maistra poteka usposabljanje poveljstva Bataljonske bojne skupine 72. brigade kot predpriprava za ponovno ocenjevanje usposobljenosti za bojno delovanje v juniju 2022.
Poveljniško vozilo Svarun

Poveljniško vozilo Svarun | Avtor: Slovenska vojska

Na usposabljanju pripadniki postavljajo osnovno in zaledno poveljniško mesto, preverjajo komunikacijsko informacijska sredstva in zveze ter analizirajo in ažurirajo dokumente. Pomemben del usposabljanja je tudi seznanitev s poveljniškimi vozili Svarun ter z nalogami posameznikov kot članov posadke in delo v okolju SITAWARE.

Bataljonska bojna skupina 72. brigade sodi v cilje zmogljivosti Slovenske vojske (od certifikacije v letu 2018), deklarirane znotraj zavezništva. V skladu z dokumenti zavezništva je potrebno doseženo usposobljenost periodično evalvirati. Nosilna enota za načrtovanje, oblikovanje in izgradnjo bojne skupine je 74. pehotni polk 72. brigade in enote Rodovskega bataljona, ki zagotavljajo posamezne module. Do  ponovne evalvacije bodo poveljstvo, čete in moduli izvedli še dodatna usposabljanja in sodelovali na mednarodnih vajah, ključna vaja za bojno skupino pa bo Preskok 22, ki bo potekala v septembru in oktobru 2022 na območju Republike Slovenije in partnerskih držav.