Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti ob mednarodnem dnevu invalidov

Predsednik vlade Janez Janša je danes skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom Državnega zbora Igorjem Zorčičem s posebno slovesnostjo obeležil mednarodni dan invalidov. Ob mednarodnem dnevu invalidov, ki ga obeležujemo 3. decembra, trije predsedniki vsako leto tradicionalno priredijo sprejem za predstavnike invalidskih organizacij.

Slavnostni govor na slovesnosti je imel predsednik republike Borut Pahor, zbrane pa sta nagovorila tudi predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borut Sever in Mateja Toman, predsednica Sveta za invalide Republike Slovenije. Slovesnost sta z glasbo popestrila dijaka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Brina Vukovič in Domen Gvozdanović.

Predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Borut Sever je v govoru spregovoril o nujnosti vključenosti invalidov v vse postopke, ki se jih tičejo. Poudaril je, da se je skrb invalidskih organizacij za najbolj ranljive prebivalce v preteklem letu nadaljevala kljub težkim časom zaradi pandemije covida-19. Med drugim je dejal, da so bile v preteklem letu sprejete nekatere spremembe zakonodaje, ki so izboljšale vsakdanjik invalidov, izpostavil pa je tudi zgodovinski dosežek – vpis znakovnega jezika in jezika gluhoslepih v Ustavo Republike Slovenije.