Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. novembra 2021

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 10.41 sta na regionalni cesti pred naseljem Muljava, občina Ivančna gorica, trčili tovorno in osebno vozilo. Po trku je osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se večkrat prevrnilo in obstalo na kolesih. Gasilci Prostovoljnega gasilskega Društva (PGD) Stična so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in lažje poškodovano osebo predali v oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana.

Ob 17.08 je na lokalni cesti med naseljema Dob in Krtina na viaduktu čez štajersko avtocesto, občina Domžale, kombinirano vozilo trčilo v kolesarko. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter poškodovani kolesarki nudili prvo pomoč z oživljanjem do prihoda reševalcev NMP. Zaradi posledic nesreče in poškodb je kolesarka preminula na kraju dogodka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.30 sta na regionalni cesti Ušnik–Plave, pri kraju Deskle, občina Kanal ob Soči, trčili osebni vozili. Dve osebi sta se huje poškodovali, ena od njiju je bila ukleščena v vozilu. Reševalci NMP Nova Gorica so ju odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Poklicni gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo in nudili pomoč reševalcem NMP.

Ob 22.13 je na regionalni cesti med Rožno Dolino in Ajševico v občini Nova Gorica osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v drevo in pristalo na brežini pod cesto. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, ki so požarno in prometno zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.43 je pri naselju Vinja vas, občina Novo mesto, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se večkrat prevrnil po brežini. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so poškodovanega voznika oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, vozilo povlekli do cestišča, ga z avtodvigalom postavili na kolesa ter pomagali policiji in reševalcem.

Izpostava Postojna

Ob 18.36 je na cesti Unec–Rakek, občina Cerknica, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Cerknica in Unec so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Cerknica. Ti so osebo prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC) Ljubljana.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.37 se je na regionalni cesti Hrastnik-Marno, občina Hrastnik, zgodila prometna nesreča, v kateri sta bili udeleženi dve osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje - mesto in PGD Hrastnik so proti naletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč NMP Hrastnik, policiji pri usmerjanju prometa in nevtralizirali razlite tekočine po cestišču. Poškodovane so bile tri osebe, ki so bile prepeljane v Splošno bolnišnico (SB) Trbovlje. V času intervencije je bila cesta popolnoma zaprta.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.24 so v naselju Volog, občina Nazarje, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šmartno ob Dreti so kontrolirano nadzorovali izgoretje saj v dimni tuljavi, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in njegovo okolico, prezračili kletne prostore ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.12 so ob večjem skladišču v Plemljevi ulici v Šentvidu v Ljubljani zagorele palete naložene ob objektu. Požar se je razširil v notranjost gospodarskega objekta, v velikosti okoli 150 x 40 metrov, v katerem so imela skladišča več podjetij, med drugim tudi trgovsko podjetje s pnevmatikami, kamor naj bi se po prvih podatkih požar razširil. Posredovalo je okoli 160 gasilcev iz GB Ljubljana in 21 prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze (GZ) Ljubljana. Zaradi bližine železnice je bil obveščen dispečer Slovenskih Železnic (SŽ), Policija in pristojna služba Elektro Ljubljana, zaradi odklopa elektrike.

Nekaj po 6.00 je ogenj zajel že dve tretjini objekta. Zaprli so železniški promet na bližnji progi. Aktivirana je bila enota ELME - Ekološki laboratorij z mobilno enoto inštituta Jožef Stefan, ki je zaznal povišano raven trdih delcev v zraku, drugih strupenih snovi pa niso izmerili.

Okoli 8.09 je požar uničil že skoraj celoten objekt. Gasilo se je še manjši del objekta, ostalo pa je zgorelo. Gašenje je izvajalo 158 gasilcev s 35 vozili.

Ob 9.07 so sprostili železniški promet, ki pa je bil otežen, zaradi velikega števila ljudi ob železniški progi.

Glavnina požara je bila okoli 11.20 lokalizirana. Potekalo je še gašenje pisarniškega dela objekta v velikosti 20 x 60 metrov. Zaradi požara se je objekt pričel nagibati, zato je statik preveril ali je delo gasilcev še varno. Na požarišču je bilo aktivnih 190 gasilcev.

Ob 16.30 je gasilcem uspelo požar povečini pogasiti, potekalo je še gašenje posameznih žarišč. Poškodovanih ni bilo.

Ob 23.34 je bil zaradi vdrte strehe na objektu gasilcem otežen dostop do posameznih žarišč. Gašenje je še vedno potekalo. Aktivirane so bile službe z gradbeno mehanizacijo, ki bodo z odstranjevanjem ruševin pričele v sredo v jutranjih urah in tri dodatna prostovoljna gasilska društva iz GZ Ljubljana za menjavo gasilskih enot na terenu.

Dne 1.12.2021 v jutranjih urah je bilo aktiviranih dodatnih pet gasilskih društev iz GZ Ljubljana za menjavo društev na terenu. Gasilci nadzorujejo objekt in gasijo posamezna žarišča. Železniški promet od jutra poteka normalno.

Ob 11.31 so v Primičevi ulici na Škofljici, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Škofljica so s termovizijsko kamero pregledali tuljavo in peč.

Ob 20.52 so v Šeškovi ulici v Kočevju gorele saje v dimniku gostinsko-stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kočevje so goreče saje pogasili z ročnim gasilnim aparatom, dimnik očistili in objekt preventivno pregledali. Stanovalcem so prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 22.40 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani gorela baraka. Ogenj, ki je objekt uničil so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Trnovo.

Izpostava Maribor

Ob 21.58 so se v Poličkem vrhu v občini Pesnica vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Do prihoda gasilcev PGD Jarenina in Pernica je ogenj ugasnil, gasilci pa so preventivno pregledali objekt.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.05 je na Slovenski ulici v Murski Soboti prišlo do dimniškega požara v večstanovanjski stavbi. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so pregledali objekt in dimnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.04 so v kraju Lazec v občini Cerkno zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilec PGD Plužnje je pogasil požar in dimniško tuljavo očistil. Škode ne beležijo.

Izpostava Ptuj

Ob 15.16 so v naselju Jiršovci v občini Destrnik zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Destrnik in Desenci, ki so objekt varovali dokler saja niso zgorele, dimnik očistili in pregledali ostale prostore v objektu.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 6.55 je na Ljubljanski cesti v Kopru gorelo kombinirano vozilo. Gasilci JZ GB Koper so odklopili akumulator in pogasili požar v predelu motorja vozila.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.32 je na Topliški cesti v Novem mestu na parkirnem prostoru gorelo osebno vozilo. Manjši požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Izpostava Ptuj

Ob 16.14 je v naselju Gorišnica zagorel osebni avtomobil. Gasilci PGD Gorišnica so goreče vozilo pogasili in ga odstranili po opravljenem pregledu kraja dogodka s strani pristojne službe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 21.48 je v Leninovi ulici v Izoli gorela živa meja. Požar, ki je zajel 5 metrov žive meje, so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Ob 23.13 je v ulici Pusterla v Piranu ob morju gorel manjši kres, katerega so pogasili gasilci JZ GB Koper.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Ob 19.03 je na širšem območju občine Ribnica prišlo do izpada oskrbe z električno energijo. Zaradi napake na električnem omrežju je bilo v izpadu trideset transformatorskih postaj, ki z električno energijo oskrbujejo 3676 odjemalcev. Napako odpravljajo dežurne ekipe podjetja Elektro Ljubljana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 21.12 so na Titovi cesti na Senovem, občina Krško, gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško z tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev in nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Krško so osebo oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 9.35 so v Miklavžu pri Taboru, občina Tabor, gasilci PGD Ojstriška vas s pomočjo traktorja na poledeneli cesti nudili pomoč voznici osebnega vozila na poti v dolino.

Izpostava Kranj

Ob 12.07 so gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Ulici Lojzeta Hrovata v Kranju in omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Ob 18.19 so v objektu na Cesti 1 maja v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj rešili ujeto osebo iz kabine okvarjenega dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.04 je bila v stanovanju na Rozmanovi ulici v Ljubljani je bila onemogla in poškodovana oseba. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP UKC Ljubljana. Onemoglo osebo so oskrbeli ter jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 12.00 so v Fabianijevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili reševalcem NMP Ljubljana dostop do onemogle poškodovane osebe. Ti so jo oskrbeli ter prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.56 je kletne prostore OŠ Bratov Polančič v Mariboru zalila podtalna voda. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-mesto so izčrpali okoli 4.000 litrov vode. Tekom današnjega dne si bo situacijo ogledala tudi služba Zaščite in reševanja mestne občine (ZiR MO) Maribor glede nadaljnjega ukrepanja.

Ob 17.01 so v Obrežni ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prvi oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 17.12 so gasilci PGD Zgornja Kungota v naselju Kozjak nad Pesnico pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Ob 19.13 so na Goriški ulici v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop policiji ter reševalcem.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.15 so gasilci GRC Ajdovščina posredovali v kraju Budanje v občini Ajdovščina, kjer so ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja, v katerem je bila preminula starejša oseba.

Izpostava Ptuj

Ob 9.38 je v Lackovi ulici na Ptuju oseba padla v stanovanjski hiši in se ni mogla sama dvigniti. Na pomoč so prispeli Gasilci PGD Ptuj, vstopili v stanovanje in onemogli osebi nudili pomoč.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Hidrološko stanje in napoved

 Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/