Skoči do osrednje vsebine

3. december – Ta veseli dan kulture

Bliža se že tradicionalni dan odprtih vrat v slovenski kulturi, ko številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji vabijo obiskovalce na brezplačne kulturno-umetniške dogodke. Kljub zaostrenim zdravstvenim razmeram so kulturne ustanove pripravile pester niz dogodkov – v živo in po spletu.
Z črnimi črkami na beli podlagi in v rumenem srcu izpisano Ta veseli dan kulture

Ta veseli dan kulture

Ministrstvo za kulturo 3. december že od leta 2000 imenuje Ta veseli dan kulture. Ne gre le za praznovanje. Ne gre le za obeleževanje rojstnega dne našega pesnika Franceta Prešerna. To je dan – Ta veseli dan kulture –, ko znova in veliko bolj javno kot druge dni v letu, vabimo v muzeje, gledališča, na različne umetniške dogodke.

"Čas, zaznamovan s korona krizo, je težek čas tudi za področje kulture in umetnosti, vendar pa nas še dodatno opominja na pomen in vrednost umetnosti in kulture – za vsakega posameznika in za družbo. Literatura, gledališče, likovna umetnost, film, ples in glasba nam odpirajo ves svet. Ustvarjajo smisel, nam nudijo uteho, podporo. Kultura in umetnost nam pomaga videti svet z očmi drugih in razviti empatijo, ki jo v naši raznoliki družbi nujno potrebujemo. Kultura in umetnost oživljata in presegata meje, dražita znane poglede, nas silita k razmišljanju, nekatere k ponovnemu razmisleku. Omogočata nam, da izkusimo, kdo smo, od kod prihajamo in kam lahko gremo," je ob prihajajočem dnevu odprtih vrat v slovenski kulturi povedala Barbara Koželj Podlogar, v. d. generalne direktorice Direktorata za ustvarjalnost.

Dogodki s podrobnimi opisi so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge posebnosti. Širok nabor kulturno-umetniških dogodkov je primeren za vse starostne skupine, med drugim tudi za organizirane skupine iz vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Zbirnik dogodkov za "Ta veseli dan kulture" se bo dopolnjeval do 3. decembra, zato vas vabimo k ponovnemu ogledu.

Statistični urad je tudi letos ob Tem veselem dnevu kulture pripravil statistični pregled kulture v letu 2020 – Vsak dan povprečno 31 kulturnih prireditev na odrih – kljub pandemičnim razmeram.