Skoči do osrednje vsebine

Slovenija vzpostavila prve zaloge skladišča rescEU

Danes smo v državnem logističnem centru v Rojah prevzeli prvo zalogo zaščitnih mask, s katero se bo v sredo vzpostavilo skladišče rescEU. Slovenija se s tem vpisuje na evropski zemljevid skladišč osebne zaščitne opreme.

Slovenija je lanskega decembra uspešno pridobila enega večjih projektov na področju zaščite in reševanja, projekt rescEU - vzpostavitev skladišča zalog osebne zaščitne opreme. Osrednji namen projekta rescEU je vzpostaviti dodatne rezervne zaloge medicinske in osebne zaščitne opreme in s tem prispevati k pripravljenosti in usklajenemu odzivu Evropske unije na resne čezmejne zdravstvene grožnje, ko so nacionalne zmogljivosti preobremenjene. 

1. decembra 2021 Slovenija vzpostavlja skladišče rescEU, in sicer s prvo zalogo 1.000.000 zaščitnih mask FFP2, in se tako vpisuje na evropski zemljevid skladišč osebne zaščitne opreme. To pomeni, da bo Slovenija operativno sposobna za nudenje pomoči z zaščitnimi sredstvi državam članicam in državam, sodelujočim v mehanizmu Unije na področju civilne zaščite, na podlagi odločitve Evropske komisije. Doslej je tovrstna skladišča že vzpostavilo osem evropskih držav.

V letu 2022 bo v skladišču rescEU zagotovljena zaloga zaščitnih mask, rokavic, zaščitnih plaščev in predpasnikov, zaščitnih očal ter vizirjev. 

Pred vozilom moški podaja ženski škatlo v kateri so zaščitne maske.

Prve zaloge osebne zaščitne opreme v rescEU skladišču. | Avtor: URSZR

1 / 3