Skoči do osrednje vsebine

Slovenija se je pridružila državam članicam pri donaciji cepiva preko COVAX mehanizma

V okviru zaveze Evropske ekipe za donacije 500 milijonov odmerkov cepiv, se je osem držav članic pridružilo iniciativi in doniralo cepiva proizvajalcev AstraZenece, Johnson & Johnson, Moderne ter Pfizerja. Preko mehanizma COVAX so države članice tako podprle gospodarstva z nižjimi dohodki po vsem svetu v boju proti COVID-19 pandemiji.

Hrvaška, Ciper, Češka, Estonija, Litva, Nizozemska, Slovaška in Slovenija so tako prve doze teh donacij namenile v Sirijo (74.700) in Egipt (73.400), več pa naj bi jih kmalu poslali v države po vsej Afriki (več kot 2,5 milijona bo dostavljenih v prihodnjih dneh) in jugovzhodni Aziji (več kot 500.000).

Marie-Ange Saraka-Yao, direktorica Gavi za mobilizacijo virov, partnerstva zasebnega sektorja in inovativne finance je ob tej priložnosti povedala: "Evropska ekipa je bila v ospredju delitve odmerkov COVAX in pozdravljamo te močne izkaze podpore osmih držav članic EU, ki so preko COVAX-a podarile milijone odmerkov, ki bodo kmalu poslani v gospodarstva z nižjimi dohodki. Zahvaljujoč donacijam Evropske ekipe bo več ljudi po vsem svetu zaščitenih pred COVID-19."

Na podlagi vseevropske zaveze, da se bo v letih 2021 in 2022 s svetom delilo vsaj 500 milijonov odmerkov cepiv proti COVID-19, je osem dodatnih držav članic Evropske unije delilo odmerke, po posameznih dobavah:

  • Hrvaška – 900.000 odmerkov
  • Ciper – 200.000 odmerkov
  • Češka – 1,9 milijona odmerkov
  • Estonija – 542.500 odmerkov
  • Litva – 623.000 odmerkov
  • Nizozemska – 21 milijonov odmerkov
  • Slovaška – 1,3 milijona odmerkov
  • Slovenija – 1,49 milijona odmerkov

Vse te države članice so se odzvale pozivu in okrepile podporo globalnemu pravičnemu dostopu do cepiv. Prve od teh doz so že odpremili v Sirijo (36.000 iz Hrvaške in 38.400 iz Češke) in Egipt (73.400 iz Hrvaške). Dodatni odmerki bodo kmalu dostavljeni v države, vključno z Vietnamom, Ruando, Egiptom, Ugando, Demokratično republiko Kongom in Kenijo. 

Evropska ekipa je bila vodilna pri izgradnji in krepitvi COVAX mehanizma in zdaj izpolnjuje zavezo, da bo do konca leta 2021 delila več kot 300 milijonov odmerkov z državami z nizkim in nižjim srednjim dohodkom, Evropska komisija pa bo do sredine prihodnjega leta prispevala dodatnih 200 milijonov odmerkov. Sredstva Evropske komisije, Evropske investicijske banke in držav članic za vnaprejšnjo tržno zavezo Gavi COVAX (Gavi COVAX AMC) skupno znašajo več kot 3 milijarde EUR.

Globalna solidarnost z delitvijo cepiv je edini izhod iz te pandemije, ki  je prizadela ves svet, je dejal minister za zdravje Janez Poklukar: "Donacije cepiv so koraki v pravo smer in so jasen dokaz naše ozaveščenosti o medsebojni odvisnosti. Virus je opomnik, da se moramo oddaljiti od individualizma, da bomo preživeli kot družba. Slovenska donacija je na poti v Ruando in Demokratično republiko Kongo, z namenom pomoči državama v boju za zaščito državljanov pred Covid-19. Veseli nas, da lahko prispevamo k varovanju zdravja in dobrega počutja ljudi."

Donacije odmerkov držav članic EU, proizvajajo mreže proizvajalcev AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer in Moderna, samo izvedbo donacij pa omogočajo tristranski sporazumi, ki so jih podpisale švedska, belgijska, norveška in francoska vlada v imenu Evropske ekipe. Podprte pa so tudi s strani Evropske komisije in številnih drugih držav članic. 

Doniranje presežnih cepiv prek COVAX instrumenta pomaga povečati globalno pokritost s cepivi, zagotavlja, da noben odmerek ne gre v nič, in pomaga pri koncu akutne faze pandemije.

Pošiljke COVAX v države omogočata partnerja za dostavo UNICEF in Panameriška zdravstvena organizacija (PAHO). COVAX v sodelovanju z vladami donatoricami pri operacionalizaciji vse večjega števila obljub o delitvi odmerkov pričakuje, da bo v prihodnjih tednih in mesecih pričakovano še več dostav doniranih odmerkov.