Skoči do osrednje vsebine

Poziv državljanom Združenega kraljestva, ki prebivajo v Sloveniji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vse državljane Združenega kraljestva in njihove družinske člane, ki prebivajo v Republiki Sloveniji, pozivamo, da pravočasno vložijo prošnjo za izdajo novega biometričnega dovoljenja za začasno prebivanje oziroma prošnjo za zamenjavo za novo biometrično dovoljenje za stalno prebivanje.
grafika, poziv državljanom Združenega kraljestva

Poziv državljanom Združenega kraljestva | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Dosedanjim potrdilom o prijavi prebivanja in dovoljenjem za prebivanje, ki so bila izdana državljanom Združenega kraljestva, ki prebivajo v Republiki Sloveniji in njihovim družinskim članom, ki niso državljani EU (in prebivajo v Sloveniji na drugi veljavni pravni podlagi), bo namreč potekla veljavnost 31. decembra 2021. 

Prošnjo lahko vložijo pri upravni enoti, na območju katere prebivajo. Postopek za izdajo dovoljenja poteka v skladu s pogoji iz Sporazuma o izstopu.

Dodatne informacije so dostopne na spletni povezavi: https://www.gov.si/en/registries/projects/brexit/

Sporazum o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije in Evropske skupnosti za atomsko energijo je začel veljati 1. februarja 2020. Z dnem izstopa Združenega kraljestva je le-to postalo »tretja država« (nečlanica EU), zaradi česar za državljane Združenega kraljestva ne veljajo več enaki pogoji za prebivanje v državah EU, kot so veljali pred izstopom.

Sporazum o izstopu je predvidel določeno prehodno časovno obdobje, do katerega morajo državljani Združenega kraljestva, ki prebivajo v EU, urediti dovoljenje za prebivanje. Rok za ureditev statusa v Republiki Sloveniji je 31. december 2021.