Skoči do osrednje vsebine

Napoved dogodka: Ministrska konferenca EU–Zahodni Balkan za področje pravosodja in notranjih zadev

Ministrstvo za pravosodje in Ministrstvo za notranje zadeve od 1. do 3. decembra 2021 na Brdu pri Kranju organizirata ministrsko konferenco EU–Zahodni Balkan za področje pravosodja in notranjih zadev.

Vsakoletno srečanje je namenjeno krepitvi regionalnega sodelovanja, dobrososedskim odnosom in podpori približevanju držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam. Zasedanje o notranjih zadevah bo 1. in 2. decembra 2021, pravosodni del pa 2. in 3. decembra 2021.

Srečanje ministrov in ministric za pravosodje bo vodil minister za pravosodje in predsedujoči Svetu EU za pravosodje Marjan Dikaučič. Minister Dikaučič poudarja »zavezanost vseh sodelujočih za krepitev pravne države in vladavine prava.« Dodal je, da so pri tem ključna »nenehna prizadevanja za zagotovitev neodvisnosti, odgovornosti, integritete, kakovosti in učinkovitosti pravosodnih sistemov.« Glavne teme srečanja s področja pravosodja bodo vladavina prava, pravosodne reforme, izboljšanje sistemov za usposabljanje v pravosodju ter različne pobude in izzivi na področju digitalizacije pravosodja.

Konference se bodo poleg ministrov z Zahodnega Balkana udeležili tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in predstavniki prihodnjega tria predsedstev Svetu EU (Francija, Češka in Švedska).