Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch pri rojakih v Dubrovniku na Hrvaškem in v Podgorici v Črni gori

Drugi dan obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch na Zahodnem Balkanu, 27. novembra, je bil namenjen srečanju z rojaki, ki živijo in delujejo v Dubrovniki na Hrvaškem in v Črni gori.

Ministrica, predsednik in člani stojijo, za njimi slovenska zastava.

Ministrica s predsednikom in člani slovenskega društva v Črni gori. | Avtor: USZS

1 / 2

Najprej se je ministrica srečala s Slovenci, ki se v Dubrovniku združujejo v Slovensko društvo Lipa. Lepo presenečenje je pripravila mlajša članica društva Eva, ki je slovensko delegacijo ob prihodu pričakala v narodni noši. Ministrici so predstavili svoje delovanje, izzive, s katerimi se soočajo, in načrte za prihodnost. V preteklosti so na jug Hrvaške povabili številne slovenske umetnike, zbore in druga društva, zadnja leta pa se povezujejo predvsem s slovenskimi društvi, ki delujejo na Hrvaškem. Organizirajo različne prireditve, ki se jih z veseljem udeležijo tudi drugi, ne le slovenski rojaki, v zadnjih letih pa so se precej ukvarjali tudi z lutkovno upodobitvijo znanih slovenskih pravljic. Tako kot drugim društvom je tudi njim epidemija in z njo povezani ukrepi oteževala osebna srečevanja ter aktivnosti. Ministrica jih je spodbudila, da k ustvarjanju društvenega dogajanja povabijo tudi mlajše generacije. Kot marsikod pa tudi oni iščejo načine, kako pritegniti tiste Slovence, ki zaenkrat še ne čutijo potrebe po tovrstnem ohranjanju svoje slovenske identitete.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je obiskala tudi rojake v Črni gori. Srečala se je s predsednikom Društva Slovencev "Vida Matjan" Igorjem Kraljem in nekaterimi člani, srečanja pa se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Črni gori Gregor Presker. Društvo, ki povezuje Slovence, živeče v Podgorici, vključujejo pa se tudi nekateri posamezniki iz bolj oddaljenih krajev, ima svoje prostore, kjer so se člani do epidemije tedensko srečevali. Po dolgim mesecih negotovosti ponovno skušajo oživiti društveno življenje. Tako so za martinovanje pripravili posebno srečanje, ki se ga je udeležilo nekaj ljudi. Povezujejo se tudi z domovino, še posebej so živi stiki z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Organizirajo različna gostovanja in se udeležujejo poletnih tečajev slovenskega jezika. V pogovoru z ministrico so se strinjali, da je učenje jezika ključnega pomena. Tako so veseli, da imajo že sedmo leto možnost svoje znanje slovenščine osvajati in nadgrajevati tudi na tečaju, vendar so izrazili željo po krepitvi teh tečajev. Predvsem mlajše generacije se želijo dobro naučiti jezika, saj se marsikdo med njimi odloči za študij v Sloveniji. Člani se redno povezujejo z veleposlaništvom Republike Slovenije v Podgorici. Ministrica se je društvu zahvalila za prijeten sprejem in jih spodbudila, da še naprej iščejo načine, kako bi še lahko obogatili svojo delovanje in aktivnosti.

Zadnji dan svojega obiska se je ministrica srečala tudi s slovenskima duhovnikoma salezijancema, ki delujeta v Podgorici, Janezom Mirtkom in Rudijem Tislom.

Tovrstni obiski so zelo velikega pomena, ne le zaradi boljšega spoznavanja stvarnosti in utripa življenje slovenskih skupnosti, kar zagotovo pomaga tudi pri načrtovanju dela Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in p svetu, temveč tudi zato, ker se s tem krepi in utrjuje povezanost slovenskih rojakov po svetu z matično domovino. Takšna povezanost predstavlja dodatno motivacijo pri ohranjanju slovenske identitete ter daje dodaten zagon našim rojakom pri njihovem delu. To je bilo razvidno tudi ob tokratnem obisku ministrice, saj so vsi izražali veselje in hvaležnost, da je ministrica prišla mednje.