Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. 11. 2021.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.36 sta v Ulici heroja Staneta v Žalcu trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Žalec in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so protinaletno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, po razlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva in nudili pomoč Nujne medicinske pomoči (NMP) Žalec in Celje pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Reševalci NMP Celje so ju pripeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 14.55 se je v naselju Vonarje, občina Podčetrtek, osebno vozilo zaletelo v električni drog. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Pristava pri Mestinju so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila. Reševalci NMP Šmarje so na kraju oskrbeli poškodovano osebo. Na kraj dogodka je bil napoten tudi dežurni delavec Elektro podjetja.

Izpostava Kranj

Ob 10.43 je na Belci, občina Kranjska Gora, kombinirano vozilo zapeljalo na rob ceste, pri tem zdrsnilo in obstalo na brežini. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj dogodka in vozilo, katero bi se prevrnilo na magistralno cesto, stabilizirali ter ga s pomočjo avtodvigala dvignili in postavili na cestišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.15 je na avtocesti v predoru Podmilj v smeri Celja, občina Lukovica, avtodom zadel v odbojno ograjo. Pri tem se je potnica v avtodomu telesno poškodovala. Posredovali so delavci DARS-a, ki so zavarovali kraj dogodka in gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, katerih posredovanje ni bilo potrebno. Reševalci so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Ob 20.29 je na ljubljanski obvoznici v razcepu Malence, občina Ljubljana, kombinirano vozilo prebilo varovalno ograjo, padlo z viadukta okoli 6 metrov globoko in obstalo na boku na vzdrževalni makadamski cesti. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, preprečili iztekanje goriva iz vozila, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in s pomočjo vitla postavili vozilo na kolesa. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega voznika, ki je sam zlezel iz vozila, na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 07.52 sta v Črešnjevcu, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovani osebi, z vpojnim sredstvom posipali iztekle motorne tekočine in na vozilih odklopili akumulatorja.

Ob 11.35 je na uvozu na avtoceste Ljubljana–Maribor v Slivnici osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na cestišče in odklopili akumulator.

Ob 15.51 sta na regionalni cesti Slovenska Bistrica–Poljčane, na Križnem vrhu, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so s tehničnim posegom rešili dve osebi, z vpojnimi sredstvi posipali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulatorja.

Ob 15.54 sta na križišču Smetanove in Kosarjeve ulice v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine ter oskrbeli eno poškodovano osebo.

Ob 20.00 so v križišču Jadranske ulice in Tržaške ceste v Mariboru, gasilci JZ GB Maribor posredovali po prometni nesreče. Zavarovali so kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnim sredstvom posuli iz vozil iztekle nevarne tekočine in pomagali pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, ki so ju reševalci NMP Maribor prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 11.06 je na cesti med naseljem Lokev in Sežano, občina Sežana, osebno vozilo zletelo s cestišča in pristalo na strehi. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu in ga postavili na kolesa. V nesreči se ni nihče poškodoval.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.54 sta v Dobji vasi v občini Ravne na Koroškem trčili osebni vozili. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter odstranili poškodovani vozili s ceste. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so eno poškodovano osebo prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 20.10 so na Mariborski cesti v Selnici ob Dravi, gasilci PGD Selnica ob Dravi in Slemen posredovali, kjer je zagorelo v dveh sobah v mansardnem delu večstanovanjskega objekta. Ogenj , ki je poškodoval strop v dveh sobah in del ostrešja, so pogasili. Gmotna škoda in vzrok požara še nista znana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.00 so v Rutarjevi ulici, občina Nova Gorica, gorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so pogasili goreče saje in poskrbeli za čiščenje dimniške tuljave. Škode ne beležijo.

Izpostava Postojna

Ob 11.56 so v naselju Žerovnica, občina Cerknica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Žerovnica so pogasili goreče saje.

Izpostava Ptuj

Ob 11.46 so v Lancovi vasi, občina Videm, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tržec so varovali objekt do izgoretja saj, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero ter lastnikom odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Ob 20.33 so v Zgornji Hajdini, občina Hajdina, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Hajdina so zaprli dovod zraka na peči, varovali objekt do izgoretja saj ter lastniku odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.10 se je na Kranjčevi ulici v Ljubljani kadilo iz armaturne plošče osebnega vozila. Pred prihodom gasilcev so manjše plamene pogasili mimoidoči. Gasilci GB Ljubljana so vozilo pregledali, dodatno ohladili in odklopili akumulator.

Ob 23.07 je na Poti na Fužine v Ljubljani eksplodiralo v predelu motorja osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in vozilo ter okolico preventivno pregledali s termovizijsko kamero in detektorjem za zaznavanje nevarnih plinov. Nudili so tudi pomoč policiji pri ogledu kraja dogodka. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Zadobrova-Sneberje-Novo Polje, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.07 je v naselju Gozd v občini Ajdovščina gorelo sedem zabojnikov za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Col in PGE Ajdovščina.

Ob 20.26 je v Šolski ulici v Solkanu, občina Nova Gorica, gorela vsebina zabojnika za zeleni odpad. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in požar pogasili.

Ob 21.09 je v naselju Klanec v Solkanu, občina Nova Gorica, gorela vsebina treh komunalnih zabojnikov. Požar, ki je zabojnike uničil, so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 14.24 je na parkirišču na Trgu svobode v Bohinjski Bistrici, občina Bohinj, iz vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Bled in Bohinjska Bistrica so z vpojnimi sredstvi posuli oljni madež in ga odstranili.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.29 se je v ulici Bočka v Metliki v kurilnici podjetja razlilo kurilno olje. Gasilci PGD Črnomelj so razlito olje posuli z vpojnim sredstvom in lastniku svetovali pregled cisterne za olje.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.20 so v Opatjem selu, občina Miren – Kostanjevica, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta ročno bombo, teže 0,52 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.19 so v Belih Vodah v občini Šoštanj gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom potegnili vozilo na cesto.

Ob 8.38 se je na lokalni cesti Paka, občina Vitanje, podrlo drevo čez cesto. Gasilci PGD Vitanje so odstranili drevo in očistili cestišče.

Ob 11.18 je na cesto Lepa Njiva–Florjan, občina Mozirje, padlo drevo. Gasilci PGD Mozirje so podrto drevo razžagali in odstranili s cestišča. Cesta je bila za čas intervencije popolnoma zaprta.

Ob 18.30 se je na lokalni cesti Potok–Farbanca, občina Nazarje, podrlo drevo čez cesto. Gasilci PGD Gorica ob Dreti so odstranili drevo in očistilo cestišče.

Izpostava Kranj

Ob 9.32 so se na cesti Begunje–Slatna, občina Radovljica, podrla tri drevesa. Odstranili so jih gasilci PGD Begunje in Podgora.

Ob 9.40 se je na Glavni cesti v naselju Kovor, občina Tržič, čez cesto podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Kovor.

Ob 10.19 je na Cesti 1.maja v Kranju v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom rešili osebo, dvigalo izklopili ter o tem obvestili serviserja.

Ob 22.04 so v Zalogu pri Cerkljah gasilci PGD Zalog pri Cerkljah izčrpali preko 50 kubikov vode, ki je ogrožala objekt v gradnji.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.19 je na Šuštarjevem nabrežju v Ljubljani oseba padla v reko Ljubljanico. Mimoidoči so jo zadržali ob bregu, da je voda ni odnesla. Gasilci GB Ljubljana so jo s pomočjo vrvne tehnike potegnili po brežini in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.00 je na reki Dravi med Studenško brvjo in Starim mostom v Mariboru, nenadzorovano plaval kanu. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, ki so kanu s pomočjo čolna potegnili do obrežja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.22 se je na cesti Krašči - Cankova, občina Cankova, preko cestišča podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Krašči.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.20 so v bližini naselja Travnik, občina Cerkno, gasilci PGD Plužnje odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 15.30 so Ulici Otona Župančiča v Idriji gasilci PGD Idriji s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja.

Izpostava Ptuj

Ob 2.00 je v naselju Pušenci, občina Ormož, padlo drevo na cesto. Gasilci PGD Ormož so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.40 je na Trgu revolucije v Trbovljah v stanovanju večstanovanjskega bloka počila cev radiatorja. Gasilci PGD mesto so zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/