Skoči do osrednje vsebine

Ministrica pri Slovencih v Zadru in Splitu na Hrvaškem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se ta konec tedna mudi na obisku pri rojakih v Dalmaciji in v Črni Gori. Prvi dan je obiskala Slovence, ki živijo in delujejo v Zadru in Splitu.

Najprej se je ministrica ustavila v Zadru, kjer se je srečala s predsednico in članicama Slovenskega društva Lipa. Društvo, ki po številu članov sicer sodi med manjša slovenska društva na Hrvaškem, je aktivno predvsem na kulturnem področju. Znani so po organizaciji likovnih kolonij, ki vsako leto združuje predvsem ljubiteljske slikarje iz Slovenije pa tudi Hrvaške. Aktivno sodelujejo na vsakoletnem dogodku "Dnevi kulturne raznolikosti", ki ga pripravlja mesto Zadar. Redno organizirajo prireditve ob dnevu človekovih pravic in Prešernovem dnevu, izdajajo knjige, organizirajo izlete in na druge načine ohranjajo slovensko srce in slovensko besedo v tem dalmatinskem mestu. Prav pouk slovenščine pa je nekaj, kar so izpostavili, da jim v zadnjem času še posebej manjka, saj želijo prenašati in krepiti znanje slovenskega jezika tudi med najmlajšimi.

Ministrica dr. Jaklitsch je nato pot nadaljevala proti Splitu, kjer je obiskala Slovensko kulturno društvo Triglav. V prostorih društva se je srečala s predsednikom mag. Cvetom Šušmeljem in voditelji posameznih sekcij, ki delujejo znotraj društva. Srečanja se je udeležil tudi nekdanji častni konzul Republike Slovenije v Splitu Branko Roglić, ki že vrsto let z veliko naklonjenostjo podpira delovanje društva. Ministrici so predstavili bogato dejavnost najstarejšega in največjega društva v Dalmaciji, ki  bo prihodnje leto obeležilo že 30. obletnico delovanja. Zelo ponosni so na čipkarsko sekcijo, ki izdeluje prave idrijske čipke, njihove umetelne izdelke pa je mogoče najti marsikje; med drugim so njihove čipke vtkane v prt, ki je bil podarjen papežu Frančišku, in v prt, ki krasi oltar v baziliki na Brezjah. Člani lahko izbirajo med skoraj 4.000 različnih naslovov knjig, ki jih hranijo v svoji knjižnici in je tudi zelo lično urejena. Imajo tudi planinsko sekcijo; med drugim so se že povzpeli na Triglav in obiskali Sedmera jezera. Otroci, mladi in odrasli znanje slovenskega jezika osvajajo in nadgrajujejo pri dopolnilnem pouku slovenskega jezika. Izdajajo tudi časopis Planika, ki prinaša zapise o delovanju društva, obvestila o načrtovanih dogodkih ter dejavnostih, številne druge koristne informacije in vesti iz drugih sredin, kjer živijo Slovenci na Hrvaškem. Člani delujejo tudi v okviru likovne in dramsko-recitacijske sekcije, že 25 let pa prepevajo v pevskem zboru, ki je to lepo obletnico obeležil prav danes s slavnostnim koncertom. Ministrica dr. Jaklitsch se jim je zahvalila za ves čas in ljubezen, ki ga vlagajo v ohranjanje slovenske identitete in tradicije ter pohvalila njihovo delo in domačnost prostorov, v katerih se srečujejo. Po koncu srečanja je ministrica obiskala tudi prostore slovenskega generalnega konzulata v Splitu. 

Dan je ministrica dr. Jaklitsch zaključila na gala koncertu ob 25. obletnici pevskega zbora Slovenskega kulturnega društva Triglav. Čeprav zbor zaradi pandemije skoraj leto dni in pol ni imel vaj, so člani v zadnjih dveh mesecih in pol, ko so lahko končno vadili, pripravili krasen program ter danes zvečer s svojim petjem res pobožali srca vseh, ki so se lahko udeležili slavnostnega koncerta. To priložnost so izkoristili tudi za podelitev priznanj Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pevcem za dolgoletno sodelovanje, priznanja pa so prejeli iz rok ministrice, ki je vse zbrane tudi pozdravila ter se jim zahvalila za njihovo predano delo in zvestobo Sloveniji in slovenstvu.

Jutri, 27. novembra, bo ministrica pot nadaljevala v Dubrovniku in nato še v Podgorici v Črni Gori, kjer se bo prav tako srečala s predstavniki slovenske skupnosti.