Skoči do osrednje vsebine

Minister Dikaučič začasni odpravnici poslov na veleposlaništvu ZDA predstavil dosežke pravosodja v času predsedovanja EU

Minister Marjan Dikaučič je danes v prostorih ministrstva sprejel začasno odpravnico poslov na veleposlaništvu ZDA Susan K. Falatko. Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi stališč ter predstavitvi prioritet in dosežkov slovenskega predsedovanja na področju pravosodja.

Glavne tematike sestanka so bile varstvo človekovih pravic v času novih tehnologij ter izzivov, ki jih predstavlja uporaba interneta. Izpostavljena so bila etična vprašanja o umetni inteligenci ter vprašanja v zvezi z digitalnim dedovanjem. Minister je ob tem poudaril napredke, ki smo jih dosegli na področju digitalizacije pravosodja, ter povedal, da potekajo zaključna pogajanja z Evropskim parlamentom glede regulacij, ki jih prinaša e-CODEX. Na Ministrstvu za pravosodje se prav tako zavzemamo za čim višjo stopnjo varnosti osebnih podatkov med ZDA ter EU, zato podpiramo dialoge glede Splošne uredbe o varstvu podatkov.

Sogovorca sta se dotaknila tudi tematik boja proti sovražnemu govoru ter antisemitizmu. V začetku oktobra je Evropska komisija izdala strategijo EU za boj proti antisemitizmu in spodbujanju judovskega življenja za obdobje naslednjih 10 let in Slovenija to strategijo pozdravlja. V okviru slovenskega predsedovanja smo tako organizirali spletno konferenco z naslovom »Izkoreninjenje sovražnega govora ter zločinov iz sovraštva«, s katero smo ozaveščali o pomenu učinkovitega boja proti sovražnemu govoru, zlasti proti širjenju nezakonite sovražne vsebine na spletu.

Ob koncu se je minister zahvalil za obisk ter pozdravil odlično sodelovanje med Veleposlaništvom ZDA in ministrstvom.

Minister Marjan Dikaučič in Susan K. Falatko, začasna odpravnica poslov na veleposlaništvu ZDA

Minister Marjan Dikaučič in Susan K. Falatko, začasna odpravnica poslov na veleposlaništvu ZDA