Skoči do osrednje vsebine

Izzivi digitalizacije pri meritvah

Sekcija proizvajalcev, uporabnikov in distributerjev merilne opreme SiMER je danes organizirala prvo spletno delavnico z naslovom Izzivi digitalizacije pri meritvah, v okviru katere je potekala tudi okrogla miza na temo Meroslovje za digitalno transformacijo.
Na sliki je dolžinsko merilo "šubler", ki v razmiku glave drži zeleni krog z napisom SiMER.
1 / 2

Sekcija proizvajalcev, uporabnikov in distributerjev merilne opreme SiMER je danes  organizirala prvo spletno delavnico z naslovom »Izzivi digitalizacije pri meritvah«.

V prvem delu so bila tri krajša predavanja na temo: razvoj meroslovja, digitalni certifikat in industrijska metrologija kot pomemben steber industrije 4.0. Industrija 4.0 narekuje digitalizacijo procesov, katerega glavno gonilo so podatki. Ti morajo biti verodostojni za nadaljnje odločitve, kar pomeni, da so zajeti v realnem času in na ustrezen način z ustrezno opremo. 

Te trditve so v drugem delu na okrogli mizi na temo »Meroslovje za digitalno transformacijo« strokovnjaki z različnih področij, med katerimi je bil tudi direktor Urada Republike Slovenije za meroslovje dr. Samo Kopač, preko predstavitve trenutnega stanja in pogleda v obdobje od 2022 do 2025 še dodatno podkrepili. Merilna oprema ima po njihovih besedah pomembno vlogo, saj je potrebno procese povezati, da je zagotovljena učinkovita pokritost Industrije 4.0. Digitalizacija kalibracijskih certifikatov in meroslovnih procesov v najširšem pomenu besede je v industriji nujno »zlo«, ki zagotavlja proizvode najvišjih kakovosti, večjo konkurenčnost in hkrati omogoča odličnost poslovanja po celem svetu. Pomemben prispevek k temu je leta 2018 prinesla tudi redefinicija štirih osnovnih merskih enot SI: kilograma, ampera, kelvina in mola, kar zagotavlja, da so sedaj vsakodnevni koncepti merjenja zares dosledno primerljivi po celem svetu.

Z delavnico so organizatorji SiMER tako še dodatno pripomogli k večji ozaveščenosti, kako pomembno vlogo ima pri tem meroslovje.