Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. novembra 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 8.21 je na poti čez korenine na Šmarno goro v Ljubljani pohodnico obšla nenadna slabost. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tacen ter gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana. Pohodnico so prepeljali v dolino, kjer so jo predali v oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.16 se je pri delu gozdu pri Dolencih, občina Šalovci, poškodovala oseba. Gasilci PGD Dolenci so ob pomoči NMP Murska Sobota osebo prenesli iz gozda do igrišča, kjer jih je pričakal helikopter SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor. Prepeljali so jo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 9.16 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu medicinske ekipe UKC Ljubljana prepeljala obolelo osebo iz UKC Ljubljana v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.53 sta na cesti Velenje–Šmartno ob Paki v naselju Lokovica, občina Šoštanj, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Reševalci NMP Velenje so eno poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Velenje.

Izpostava Koper

Ob 11.51 sta na cesti Strunjan–Valeta v občini Piran trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu, zavarovali in stabilizirali vozilo, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa ter cestnemu podjetju pri umiku vozil s cestišča. Reševalci Reševalne službe slovenske Istre so poškodovanca oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Ob 21.00 je na cesti Šmarje–Dragonja, občina Piran, osebno vozilo z vozišča zapeljalo v jarek. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji pri urejanju prometa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Kranj

Ob 11.41 je v Dovjem, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zletelo s ceste. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili ujeto osebo in jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Jesenice, posuli razlite motorne tekočine, očistili cestišče in postavili vozilo nazaj na cesto.

Izpostava Maribor

Ob 18.59 sta Na poljanah v Mariboru trčili osebni vozili. Gasili JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine. V nesreči se je poškodovala ena oseba. Reševalci NMP Maribor so jo prepeljali v UKC Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 12.41 je na Cankarjevi cesti v Šoštanju prišlo do požara pri obnovitvenih delih v objektu. Delavci so sami pogasili požar, gasilci PGD Šoštanj pa so s termovizijsko kamero pregledali mesto požara, vendar posebnosti niso zaznali.

Ob 16.20 je na Tumovi ulici v Šmarjeti pri Celju, občina Celje, v opuščenem objektu gorel kavč. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Škofja vas so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.34 je v Spodnjem Logu, občina Litija, v dnevnem prostoru stanovanjske hiše na kavču zagorela električna grelna blazina. Ogenj se je razširil na ves dnevni prostor, vroč dim pa je poškodoval tudi druge prostore v nadstropju. Gasilci PGD Sava so požar pogasili, ostanke kavča iznesli iz hiše na prosto in ves objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Litija so lastnika, ki se je nadihal dima, na kraju oskrbeli s kisikom in ga prepeljali na pregled v Splošno bolnišnico Trbovlje.

Ob 7.38 so na Celovški cesti v Ljubljani gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so očistili ter pregledali dimnik in okolico. Zaradi slabega stanja dimnika so odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Ob 23.27 je na Marentičevi ulici v Ljubljani gorela baraka na vrtičkih. Požar, ki je zajel barako v velikosti približno 12 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Trnovo in GB Ljubljana.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.03 je na parkirišču trgovskega centra v Ribnici zagorelo v kabini kombiniranega vozila. Pred prihodom gasilcev PGD Ribnica je požar pogasil že voznik. Gasilci so pregledali vozilo s termovizijsko kamero. Reševalci NMP Ribnica so nudili pomoč vozniku, ki se je nadihal dima ter ga prepeljali v zdravstveni dom.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.36 je na Tržaškem Hribu v Rogaški Slatini gorel večji kup odpadnega materiala na gradbišču. Požar so pogasili gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina.

Izpostava Postojna

Ob 13.05 je v bližini naselja Povir, občina Sežana, gorela deponija raznih materialov naravnega izvora. Gasilci PGD Povir in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so požar pogasili, deloma deponijo premetali ter obilneje zalili.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.36 so v naselju Brdce v občini Hrastnik gasilci PGD Hrastnik-mesto z gradbenim strojem prekopali, zalili in sanirali požarišče deponije odpadkov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 19.54 je na Divjakovi ulici v Miklavžu na Dravskem polju zagorelo več zabojnikov na različnih lokacijah. Goreče zabojnike so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.50 so na območju zaselka Baske, del naselja Grgarske Ravne v občini Nova Gorica, našli neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovsko granato kalibra 75 milimetrov, mase 7 kg in štiri topovske vžigalnike, mase po 0,5 kg, italijanske izdelave iz prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.17 so v Lačji vasi, občina Nazarje, gasilci PGD Nazarje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP Mozirje so osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 11.00 je bilo v vodo pod Kokrškim mostom v Kranju odvrženo električno kolo, ki je last Mestne občine Kranj. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim postopkom in ob pomoči reševalcev na vodi kolo izvlekli iz vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.13 je ob makadamski cesti v Gabrovki, občina Litija, nenadno obolela oseba. Posredovali so gasilci PGD Gabrovka, ki so osebi nudili pomoč do prihoda reševalcev. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Maribor

Ob 0.22 so na Ruški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu osebe.

Ob 5.23 so gasilci JZ GB Maribor posredovali v Koprivnikovi ulici v Mariboru, kjer je v večstanovanjskem objektu iztekala vode iz poškodovane pipe. Gasilci so zaprli glavni ventil v stanovanju ter tako preprečili nadaljnjo iztekanje.

Ob 13.01 so na Cesti zmage v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem sta se nahajali onemogli osebi. Gasilci so nudili prvo pomoč eni oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor, ki so jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.22 je v naselju Pušča, občina Murska Sobota, prišlo do pregretja peči na trda goriva. Posredovali so gasilci PGD Pušča in Murska Sobota, ki so pregledali in prezračili kurilnico ter pregledali kurilno napravo. Do požara ni prišlo, ampak je popustil varnostni ventil na kurilni napravi.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/